Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon.

Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készülteké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik azoktól – áll a pénzintézet közleményében. Az OTP Bank célja a fejlesztéssel, hogy a fenntarthatóság elveit a mindennapok gyakorlatába is átültesse a privát banki szolgáltatások területén is. A kizárólag az OTP Banknál elérhető, Mastercard Word Elite Limited Edition kártya új generációja 84 százalékban PLA biopolimerből készül, ami teljesen természetes, növényi forrásból származó anyag.

1213239635 Mint green zöld contactless credit cards pattern on pastel pink background
Fotó: Westend61

A kártya alapanyagát a kukoricakeményítő adja. Előállítása takarmánynövényből történik, így nem veszi el a kukoricát az emberek élelmiszer-ellátásából, sőt a gyártás során fennmaradó növényi fehérjét az állatok takarmányozására továbbra is fel tudják használni.

Az új bankkártya élettartama megegyezik a hagyományos kártyáéval, emellett tulajdonságaiban, azaz kinézetében és tapintásában nem különbözik a műanyagtól. Viszont az előállítása lényegesen környezetkímélőbb: a gyártása harmadával kevesebb fosszilis energiaforrást igényel és mintegy 70 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.

Összességében körülbelül 10 grammal kevesebb üvegházhatású gázt termel életciklusa során a PVC-kártyához képest.

A kártya alapját természetes növényi anyag megfelelő körülmények között mindössze 6 hónap alatt teljesen lebomlik, míg ehhez a „normál” műanyagoknak átlagosan 400 évre van szükségük.

„Az OTP Bank már sikeresen vezetett be környezetvédelmi szempontot előnyben részesítő megoldást – a Junior bankkártyáink immár újrahasznosított műanyagból készülnek –, ugyanakkor ez az innováció a pénzintézet első növényi alapanyagú bankkártyája. Piacvezető privát banki szolgáltatóként kiemelt felelősségünk van abban, hogy a trendeknek elébe menve fejlesszük szolgáltatásainkat és termékeinket minden területen, igaz ez a fenntartható banki működés területén is. A növényi alapanyagból készült bankkártya bevezetése a jövőben összesen mintegy 24 ezer ügyfelünket érinti” – mondta Bánfi Attila, az OTP Global Markets ügyvezető igazgatója.