Azok az utazók, akik az elmúlt két hónapban utasbiztosítást kötöttek a Netrisk.hu-n a legtöbben Olaszországba utaztak. A nyaralók 16 százaléka választotta decinációként Itáliát, 14 százalékuk pedig az Adriai-tengert kedveli és Horvátországba utazik, de népszerű úticélnak tűnik Görögország (7 százalék), Ausztria (6 százalék) és Spanyolország (6 százalék) is. A május előtti időszakban még más volt a célországok sorrendje, a legkeresettebb Ausztria, Olaszország, Spanyolország, Anglia és Németország voltak. 

Főleg a tengerentúli utazások biztosítási díja emelkedett

A nyári időszakban átlagosan egy hétre utaznak el a magyarok. 2021-ben tíznapos utazásokra kötöttek utasbiztosítást, ugyanakkor nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy 2022-ben rövidült volna a nyaralások intervalluma, mivel a hosszabb, családi üdülések száma július-augusztusban szokott megugrani, így várhatóan a hétnapos átlag még emelkedni fog– mondta a VG-nek Cseh Anett, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. 

2022-06-03 13:03:28 SCHIPHOL - Travelers while waiting in long lines outside at Schiphol. Travelers are only allowed into the departure halls if their flight departs within four hours. It is again busy with holidaymakers who probably want to take a break during the long Pentecost weekend. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN netherlands out - belgium out (Photo by ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP via AFP

Jelenleg az európai országok a legnépszerűbbek, a kontinensen kívüli desztinációkat a biztosítást kötők csupán 8 százaléka választja. Utóbbi utazóknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlni, hiszen a biztosítások díjak jellemzően az amerikai, tengerentúli utazások esetében emelkedtek jelentősebben. 

Az európai utak tekintetében kisebb mértékű drágulás tapasztalhatnak a nyaralók. Az autós utakhoz köthető biztosítások körülbelül 5 százalékkal, a repülős utak 10 százalékkal drágultak, de van olyan biztosító is, aki nem emelt, és olyan is, aki a nyári időszakra 20 százalékkal csökkentette az európai desztinációkra vonatkozó alapdíjait - sorolta a szakember. Konkrétumokat említve Cseh Anett hozzátette: az elmúlt két hónapban 639 forint volt az átlagos napi díj, 2021. első két nyári hónapjában ugyanez az átlagdíj 585 forint volt. 2021-et megelőző években a napi díj értéke egyébként már megjárta a 600 forint feletti szinteket.

A biztosítottak közel fele repülővel, harmada pedig autóval kel útra. Az egyéb utazási eszközzel útnak indulók aránya jóval alacsonyabb, de évről-évre megjelennek a Netrisk.hu-n kötött utasbiztosítások között. Motorral az utazók 2 százaléka indul el, a nyaralók egy százaléka lakóautóval vagy lakókocsival utazik. Az utasok közel tizede pedig vonattal és busszal indul el a külföldi nyaralására. Május-júniusban az útra kelők harmada a városnézést jelölte meg programként, ötöde pedig a tengerparti nyaralás miatt kötött utasbiztosítást. 

Belföldre is bebiztosíthatjuk magunkat

Van egy szűk réteg a Netrisk.hu ügyfelei között, akik a belföldi utazásokhoz is vásárolnak biztosítási védelmet, ezen biztosítások átlagos napidíja 430 forint körül alakul és jellemzően olyan klasszikus utasbiztosítási fedezetek szerepelnek a csomagokban, mint a poggyászbiztosítás, útlemondás (sztornó) biztosítás, vagy éppen gépjárműassistance-szolgáltatás. 

utasbiztosítás bőrönd csomag elveszett sérült Baggage luggage on conveyor carousel belt at airport arrival for reclaim
Fotó: Shutterstock

Emellett olyan egészségügyi problémákkal kapcsolatos térítéseket is nyújt, mint a betegszállítás költsége, a nyaralás megszakítása miatt ki nem használt szállásköltség térítése, vagy éppen az utazás során elszenvedett baleset miatt járó táppénzkiegészítés – mondta Cseh Anett. Kárigények tekintetében ebben az évben is eddig a standard problémák miatt jelentettek károkat az ügyfelek – válaszolta a biztosítási portál termékfejlesztési vezetője VG-nek. Sok kárbejelentés érkezik járattörlés és bőrönd sérülés miatt. A bejelentések másik csoportja pedig valamilyen betegséghez, balesethez köthető. Nyári hónapokban a gyomorrontás és a fülgyulladás miatt keresnek fel leggyakrabban orvost a nyaralók, de a tengerparti nyaralásoknál sokan lépnek tengeri sünbe is és emiatt szorulnak orvosi ellátásra.