A közösségi személyszállítással foglalkozó cég több mint 15 000 sofőrje írt alá bérleti szerződést Tesla járművekre – közölte az Uber, hozzátéve, hogy az e-autókat a Hertz autókölcsönző céggel kötött partnerség keretein belül vehetik bérbe a taxisai. Az Uber kiemeli: a Hertz-cel között megállapodás révén korábban nem látott mértékben tudja észak-amerikai flottájában az elektromos autók számát növelni – közölte a The Verge.

A Világgazdaság is beszámolt korábban arról, hogy a Hertz 100 ezer Tesla járműre adott le rendelést tavaly év végén. Az Uber a autókölcsönző flottáját használva bővítené e-autó állományát.

Az üzemanyagárak emelkedésével párhuzamosan az elektromos járművek iránti kereslet korábban nem látott méreteket öltött. Az Uber-sofőrök közül is egyre többen váltanának, abban a reményben, hogy így az üzemanyag-költségeken spórolhatnak, hiszen azt a szerződésük szerint maguk állják.

A program kifejezetten előnyös a cég járművezetői számára. A sofőrök ezzel tevékeny részeseivé válhatnak a klímaváltozás elleni harcnak, egyúttal a a bevételeiket is növelhetik azzal, hogy spórolnak az üzemanyag-költségeken, és az e-autó használóknak járó pénzbeli ösztönzést is felvehetik” – fejtette ki Andrew Macdonald, az Uber alelnöke.

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg
Csak a megbízhatónak számító Uber sofőrök használhatják a Hertz-től bérelt Teslákat az Egyesült Államokban.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

 

A Hertz-en keresztül Teslát bérlő sofőrök 95 százaléka most először vezetett elektromos járművet. A tapasztalataik rendkívül pozitívak voltak, olyannyira, hogy 92 százalékuk jelezte: a következő jármű vásárlásánál szívesen venne villanyautót.

Nem minden Uber-sofőr ülhet azonban át a Hertz-től bérelt Teslákba. A közösségi közlekedési szolgáltató szigorú feltételekhez kötötte az átállást: a sofőröknek legalább 150 utat kell teljesíteniük, és legalább 4,85 csillagos értékeléssel kell rendelkezniük ahhoz, hogy jogosulttá váljanak a kölcsönzésre. A bérlés 300 dollárba (114 ezer forint) kerül egy hétre, és a sofőrök minden e-autóval végzett fuvar után 1 dolláros bónuszt kapnak, amelynek éves maximuma 4000 dollár (körülbelül 1,5 millió forint). 

A szolgáltatás egyelőre csak pár nagyobb város vonzáskörzetében érhető el.