A TikTok betiltását kezdeményezi az amerikai hírközlési hatóság (FCC) az adatgyűjtéssel kapcsolatos aggályok miatt 

– tudatta a CNBC. A hatóság a Kínával kapcsolatos adatbiztonsági aggályok miatt szólította fel az Apple-t és a Google-t arra, hogy távolítsák el a TikTokot az alkalmazásboltjaikból. A rendkívül népszerű videókészítő alkalmazás a kínai ByteDance vállalat tulajdonában van, amely ellen Donald Trump elnöksége idején indítottak először vizsgálatot.

A TikTok nemcsak a vicces videók vagy mémek megosztására való alkalmazás, hanem valójában egy olyan kifinomult megfigyelőeszköz, amely nagy mennyiségű személyes és érzékeny adatot gyűjt össze

– írta Brendan Carr, a hírközlési hatóság biztosa.

Amennyiben az Apple és az Google nem távolítja el a TikTokot az alkalmazásboltokból, akkor  július 8-ig nyilatkozatot kell benyújtaniuk az amerikai hatóságnak – áll az FCC június 24-i levelében. A benyújtandó nyilatkozatokban meg kell indokolniuk, miért gondolják úgy, hogy az amerikai felhasználók privát és érzékeny adataihoz való hozzáférés, valamint a TikTok félrevezető állításai és magatartása nem ütköznek az alkalmazásboltokra vonatkozó szabályzatba. 

Carr a levélben a BuzzFeed News egy a hónap elején készült cikkét idézte, amely szerint a TikTok-alkalmazottak nyilatkozatairól készült felvételek azt bizonyítják, hogy a Kínában dolgozó mérnökök 2021 szeptembere és 2022 januárja között hozzáférhettek az amerikai felhasználók adataihoz.

(FILES) This file photo taken on February 9, 2022 9shows the logo of video-focused social networking service TikTok, at the TikTok UK office, in London. - TikTok on Friday said Oracle will store all the data from its US users, in a bid to allay fears about its safety in the hands of a platform owned by ByteDance in China.The announcement came as the popular video snippet sharing service fended off concerns about the ability of engineers in China to access information about US users that isn't public. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Fotó: Tolga Akmen / AFP

Egy a CNBC-nek nyilatkozó szóvivő elmondta, hogy mint sok globális vállalatnak, a TikToknak is vannak mérnöki csapatai világszerte, és a felhasználói adatok védelme érdekében olyan hozzáférési ellenőrzéseket alkalmaznak, mint a titkosítás és a biztonsági felügyelet, a hozzáférés jóváhagyási folyamatát pedig az amerikai székhelyű biztonsági csapatok felügyelik. A TikTok következetesen fenntartotta, hogy az Egyesült Államokon kívüli helyszíneken, „többek között a Kínában dolgozó mérnökeinknek is szükség szerint hozzáférést biztosíthatunk az amerikai felhasználói adatokhoz e szigorú ellenőrzések alapján” – tett hozzá a szóvivő.

A TikTok június 17-én jelentette be, hogy az összes amerikai felhasználói forgalmat az Oracle Cloud Infrastructure-ra irányítja át, és az amerikai felhasználók személyes adatait saját amerikai és szingapúri adatközpontjaiból az Oracle amerikai felhőszerverekre helyezi át.

Az Alphabet, az Apple és a TikTok nem válaszolt azonnal a megkeresésekre.