Peren kívül 100 millió dollár büntetést fizet az Ernst & Young annak a vizsgálatnak az eredményeként, amit az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) indított a könyvelőóriás ellen. A hatóság szerint a világ négy legnagyobb könyvelőházához, azaz a "big four"-hoz sorolt EY több száz alkalmazottja csalt az okleveles könyvvizsgálói (CPA) vizsga, valamint a szakmai továbbképzések etikai részein, a társaság ráadásul megpróbálta eltitkolni a visszaéléseket a hatóság elől.

Egyszerűen felháborító, hogy épp azok a szakemberek csaltak az etikai vizsgákon, akiknek éppen a pénzügyi visszaélések feltárása lenne a feladata

– fakadt ki Gurbir Gewal, az SEC visszaélések kivizsgálásáért felelős vezetője a MarketWatch beszámolója alapján. „Legalább ennyire sokkoló, hogy az Ernst & Young hátráltatta az ügy kivizsgálását” – tett hozzá a hivatalvezető.

Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

Az SEC szerint az Ernst & Young cég 49 könyvelője kapott, illetve adott át „puskát”, vagyis megoldókulcsot a CPA-vizsga etikai részeihez, emellett több száz alkalmazottja csalással teljesíthette azokat a szakmai továbbképzéseket, melyeket a könyvelői engedély megtartásához kell abszolválniuk az auditoroknak az Egyesült Államokban.

A 100 milliós bírság duplája annak az összegnek, amit a közvetlen versenytárs KPMG-re róttak ki 2019-ben hasonló jogsértések miatt. Az Ernst & Young esetében a súlyosabb büntetést részben az indokolja, hogy a szabálysértésről birtokába jutott információkat visszatartotta a hatóságok elől.

Az auditor elismerte, hogy a vizsgálat során félrevezette a tőzsdefelügyeletet, valamint azt is, hogy nem tett lépéseket a visszaélések korrigálására azt követően sem, hogy egy belső vizsgálat eredményeként a vállalat vezetése is tudomást szerzett azokról.

A jelentős – mintegy 38 milliárd forintnak megfelelő – büntetés nem jön jókor az Ernst & Youngnak, 

amely a felröppent hírek szerint hamarosan tőzsdére vinné tanácsadó üzletágát a profiltisztítás, no meg a profitmaximalizálás jegyében.

A szétválás ugyanis lehetővé tenné, hogy a külön cégbe kiszervezett tanácsadó cég megbízásokat kapjon az EY által auditált vállalatoktól, amit a jelenlegi összeférhetetlenségi szabályok nem tesznek lehetővé. A tanácsadó üzletágban dolgozó, partner státuszban lévő EY szakértők pedig nem mellesleg jelentős, átlagosan akár 8 millió dolláros részvényjuttatásra lennének jogosultak a Financial Times cikke szerint.

A két fő tevékenység közül mára a 166 ezer főt alkalmazó tanácsadás számít a fő „kenyérkeresőnek”, 

amely tavaly 26 milliárd dollár bevételt termelt, az audittevékenység pedig 14 milliárddal járult hozzá a forgalomhoz.