Szokatlanul éles közleményt jelentetett meg ma délelőtt a Ryanair a honlapján. Az ír fapados légitársaság ebben arról tájékoztatott, hogy "felszólította" a magyar kormányt, hogy törölje el a légitársaságokat terhelő extraprofit-adót, ami szerintük elhibázott. "A július 1-jétől hatályos, utasonként 10-25 euró közötti helyrehozhatatlanul károsítja a magyar turizmust, a légi összeköttetéseket, a közlekedést és munkahelyeket" – fogalmaz a cég. 

SPAIN - Girona, May 2022, Tourist stay in the Irish capital, Dublin. Heritage, daily life, tourism and modernity, visit of an English-speaking and European city, divided between history and modernism, between conservation and technology. Departure to Dublin by Ryanair flight.ESPAGNE - Girona, mai 2022, Sejour touristique dans la capitale irlandaise, Dublin. Patrimoine, vie quotidienne, tourisme et modernite, visite díune ville anglophone et europeenne, partagee entre histoire et modernisme, entre conservation et technologie. Depart pour Dublin en vol ryanair. (Photo by Jc Milhet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Jc Milhet / Hans Lucas via AFP

Azt is kifogásolta, hogy a terhet egy olyan helyzetben vezetik be, amikor a covid, illetve az orosz-ukrán háború hatásai miatt a légiközlekedés iparága eleve nem termel nyereséget. Idézik Jason McGuinness, a Ryanair kereskedelmi igazgatóját, aki rosszul időzítettnek és rosszul megtervezettnek értékelte a döntést. Kilátásba helyezte, hogy a társaság kénytelen lesz a kapacitásait áthelyezni más országokba.

A közleménynek egyébként nem csak a nyers hangnem az érdekessége, hanem az is, hogy a Ryanair magát benne többször "Magyarország legnagyobb légitársaságaként" említi.