A székesfehérvári központú Videoton Holding Zrt. tavaly 15,4 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, 600 millióval nagyobbat a 2020-asnál – derült ki az éves beszámolójából. Az üzemi eredménye 1,2 milliárd forinttal, 4,9 milliárdra, saját tőkéje pedig közel 10 milliárddal, 155,4 milliárdra emelkedett, ám az adózott eredménye 1,3 milliárddal, 15,9 milliárdra szelídült. 2019-ben átlagosan 733 munkavállalója volt, 2020-ban 578, 2021-ben pedig 525. Tavaly a vállalatnál 313-an végeztek fizikai és 212-en szellemi munkát, a bérköltség és a személyi jellegű kifizetések összege 3,1 milliárd forint volt. 

Kutatásra és kísérleti fejlesztésre 190 millió forintot fordítottak.

A múlt év végén Széles Gábor, a Videoton holding elnök-vezérigazgatója ismertette, hogy a vállalat konszolidált árbevétele megközelítette a 220 milliárd forintot, vagyis 14 százalékkal felülmúlta a 2020-ast. Beruházásokra csaknem 4 milliárd forintot költött, a saját tőkéje meghaladta a 160 milliárdot, és hétezer embert alkalmazott. Ám amíg az első negyedévben 25 százalékkal magasabb volt a cég árbevétele, mint 2020 azonos időszakában, a létszám pedig 110-zel nőtt, addig a negyedikben – szintén éves összevetésben – 10 százalékkal csökkent az árbevétele és 80 fővel a létszáma. A csoport, amely tavaly volt 30 éves, az alapítása óta háromszor váltott teljesen technológiát, hogy megtartsa versenyképességét. Az elnök-vezérigazgató elmondása szerint a vállalat a növekedését annak is köszönheti, hogy ma már 90 százalékban exportra termel, néhány éve bekapcsolódott az akkumulátorok és az e-autók gyártásába is. Forgóeszközét saját tőkéből finanszírozza, és úgy támaszkodott egyre inkább a robotokra, hogy közben nem csökkentette dolgozói létszámát. 

Sinkó Ottó, a vállalat társ-vezérigazgatója az évértékelőn azt emelte ki, hogy míg 2020-ban a munkaellátottság korlátozta a vállalat működését, addig tavaly a nem mindig kielégítő alkatrészellátás. Bár a cég eredményessége jó volt, de a cash flow a növekvő raktárkészlet miatt negatív lett: a csipek az alkatrészigénynek csak kis százalékát teszik ki, de mivel elengedhetetlenek a gyártáshoz, a megérkezésükig minden más a raktárakban állt. Számottevően nőttek a költségek is, például a szállításé, az energiáé és az alapanyagoké, ráadásul ezek a tényezők várhatóan alapjaiban határozzák meg a csoport idei eredményeit is.

A vállalatcsoportot az Ukrajnában zajló háború elsősorban a több száz ukrán munkavállalóján keresztül érinti. 

A Videoton segíti helyi ukrán munkavállalóit

Nagyjából 1000–1500 ukrán vendégmunkás dolgozik Székesfehérváron, de ez nem hivatalos adat.

A Székesfehérváron élő ukrán dolgozók Ukrajnában élő szeretteinek biztonságos Magyarországra történő szállítását a Videoton már a háború első heteiben megszervezte. Először 33 személyt – köztük 22 gyereket – helyezett el egy székesfehérvári kollégiumban, amikor pedig az megtelt, lakhatásra alkalmas szobákat alakított ki az egyik nem használt gyártócsarnok irodaépületében, ahová márciusban és áprilisban negyvenen költöztek be. 

A vállalat olyan területeken, amelyeket magyar munkavállalókkal nem tud feltölteni, állást kínál a munkaképes és munkát vállaló ukránoknak is. Már százzal több ukrán alkalmazottja van, mint a háború előtt.