Az Uber Technologies és a legjelentősebb ausztrál közlekedési szakszervezet kedden megállapodott egy szövetségi testület kialakításáról, amely biztosítani tudja majd a fuvarozók minimum bérszintjét – számolt be róla a Reuters.

Az Uber és a Közlekedési Dolgozók Szakszervezete (TWU) közös nyilatkozatban jelentették be, hogy egy egyelőre még nem meghatározott új szövetségi testületet alapítanának és támogatnának majd abban, hogy átlátható és garantált minimális bért és juttatásokat kaphassanak a vállalat dolgozói.

Bár a lépés nagyrészt szimbolikus, a San Franciscó-i technológiai óriás szakszervezetek nyomására 

világszerte bevezetett egy minimális bérezést, ami felülírja a kifizetésekre vonatkozó gyakorlatát.

Early morning traffic is seen on the Harbour Bridge in Sydney on May 15, 2020. - The New South Wales state relaxed COVID-19 restrictions around public gathering and businesses from today. (Photo by Saeed KHAN / AFP)
Fotó: Saeed KHAN / AFP

Az Uber már korábban is kötött hasonló megállapodásokat Nagy-Britanniában, Kanadában és néhány amerikai államban a szakszervezetekkel, bár általában csak olyan bírósági döntések és törvénymódosítások bevezetése után, amelyek garantált bérminimumot részesítik előnyben.

2021 februárjában Nagy-Britanniában egy bírói döntés kimondta, hogy az Uber sofőrjei is jogosultak a nemzeti minimálbérre, és még az év májusban a cég hivatalosan is elismerte a GMB brit szakszervezet tevékenységét.

Az ausztrál bíróságok eredetileg elfogadták az Uber érvelését, hogy a vállalat sofőrjei egyéni vállalkozók, de idén áprilisban egy Új-Dél-Wales állam által vezetett vizsgálat során javaslatot tettek egy olyan törvényszék létrehozására, ami biztosítja a dolgozóknak a megfelelő munkakörülményeket és a minimális bérszintet. Az Uber az áprilisi vizsgálatra reagálva azt nyilatkozta, hogy

a bevezetésével a sofőröknek sokkal több fuvart kéne akár akaratuk ellenére elvállalniuk, ami a rugalmasságuk csökkenésével járna.

Dom Taylor, az Uber ausztráliai ügyvezető igazgatója a keddi levele közleményében kifejtette, hogy szeretnék, ha az ágazatban megmaradnának az egyenlő versenyfeltételek és fontosnak tartotta, hogy a szabályozások alakításában a dolgozók is aktívan részt vegyenek.