Nem fizet osztalékot a Gazprom orosz gázipari cég a tavalyi teljesítménye alapján az éves közgyűlés döntése szerint. A bejelentésre a Gazprom-részvény ára a moszkvai tőzsde csütörtöki kereskedésében zuhant, 11 órakor 

27 százalékkal, 217,97 rubelre (1 rubel = 7,24 forint) esett, utoljára május végén jegyezték ilyen alacsonyan. 

Korábban a Gazprom igazgatósága részvényenként 52,53 rubel osztalék kifizetését javasolta 2021-re. Ez azt jelentette volna, hogy 

1244 milliárd rubelt fordítottak volna osztalékfizetésre, ami a csoport tavalyi nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerinti korrigált nettó nyereségének mintegy a fele. Ez a szám rekordnak számított volna mind a Gazprom, mind az orosz állami vállalatok esetében. 

6709395 30.11.2021 A wellhead equipment is pictured at the Salmanovskoye (Utrenneye) oil and gas condensate field (OGCF) which will provide resources for the Arctic LNG 2 project owned by Russian gas producer Novatek on the Gydan Peninsula in the Yamalo-Nenets Autonomous Area, Russia. Arctic LNG 2, located in northwestern Siberia, is expected to have three LNG liquefaction trains with a total annual capacity of 19.8 million tonnes and at least 1.6 million tonnes of stable gas condensate. Its first LNG supply is expected by 2023. Maksim Blinov / Sputnik (Photo by Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: MAKSIM BLINOV / AFP

A Gazprom az eddigi legnagyobb osztalékot 2018-ban fizette ki, részvényenként 16,61 rubelt. 2020-ban a kifizetések részvényenként 12,55 rubelt tettek ki. Tavaly története legjobb pénzügyi eredményét érte el, és ennek alapján rekordosztalék kifizetését tervezte a Gazprom. A holding IFRS szerinti tavalyi adózott eredménye elérte a 2093 milliárd rubelt. 

Famil Szadigov, a Gazprom menedzsmenttestületének elnökhelyettese azt mondta, hogy a cég számára most inkább prioritást jelent a beruházási program végrehajtása, ezen belül az országon belüli gázellátás helyzetének a javítása, a közelgő télre való felkészülés és a megemelt adók befizetése. Az orosz szövetségi vagyonkezelő ügynökség a Gazprom részvényeinek 38,37, az állami tulajdonú Rosznyeftyegaz 10,97, a  Roszgazifikacija pedig 0,89 százalékával rendelkezik, ezzel az állami tulajdon nagysága 50,23 százalék.