Az autóktól az elektromos kerékpárokon át egészen a háztartási gépekig és a testen hordható elektronikai eszközökig a félvezetők minden elektronikus rendszer alapvető és nélkülözhetetlen elemei, egyben a modern technológia világának motorjai. A Bosch időben felismerte egyre növekvő jelentőségüket, és további több milliárd eurós beruházást jelentett be.

A Bosch 2026-ig hárommilliárd eurót szán félvezető-beruházásokra egy új, mikroelektronikai és kommunikációs technológiai támogatási program keretében.

A program részeként a Bosch két új fejlesztési központ létesítését tervezi Reutlingenben és Drezdában, több mint 170 millió eurónyi összköltséggel. A vállalatcsoport a következő évben emellett további 250 millió eurót fordít drezdai félvezetőgyárában újabb háromezer négyzetméter tisztahelyiség kialakítására. A vállalat vezetői a félvezetők iránti kereslet folyamatos növekedésére készülnek.

Nagy a kereslet a szilícium-karbid csipek iránt

Továbbra is releváns kérdés a Bosch csoport számára az új típusú félvezetők gyártása. Reutlingeni üzemében például a Bosch már 2021 vége óta gyártja nagy sorozatban szilícium-karbid (SiC) csipjeit, amelyeket a tisztán elektromos és a hibrid hajtásrendszerű gépkocsik teljesítményelektronikáiban alkalmaznak. Ezeknek a félvezetőknek a segítségével a vállalat akár 6 százalékkal növelheti az elektromos autók hatótávját. 

Bosch RB 300 Factory RB 300 Robert Bosch Semiconductor Manufacturing Dresden GmbH
Fotó: Baldauf & Baldauf Fotografie

A szilícium-karbid csipek iránt intenzív kereslet mutatkozik, a Bosch rendelésállománya pedig már a vállalat teljes kapacitását eléri, miközben a piac dinamikusan – évi 30 százalékos vagy még nagyobb ütemben – bővül. Annak érdekében, hogy még hatékonyabbá és költségtakarékosabbá váljanak a teljesítményelektronikák, a Bosch más típusú csipek alkalmazását is kutatja.

A Bosch bővíti félvezetőgyártás-kapacitását

A Bosch az elmúlt években számos fejlesztést hajtott végre a félvezetőgyártás terén. A legjobb példa erre a 2021 júniusában átadott drezdai félvezetőgyár, amely egymilliárd eurós költségvetésével a vállalatcsoport történetének legnagyobb beruházása volt. A reutlingeni félvezetőközpontban is folyamatos a bővülés: 

2025-ig a Bosch mintegy 400 millió eurónyi befektetést szán a gyártókapacitás bővítésére, valamint a már meglévő gyárterületek egy részének új tisztahelyiségekké alakítására. 

A reutlingeni új épületrészben további 3600 négyzetméternyi ultramodern tisztahelyiséget is terveznek. Ezek területét a jelenlegi, körülbelül 35 ezer négyzetméterről 2025 végére több mint 44 ezer négyzetméterre bővítik.

Szakértelem és nemzetközi hálózat

A Bosch több mint hatvan éve fejleszt és gyárt félvezetőket – mind az autóipari alkalmazások, mind a fogyasztói szektor számára. Reutlingeni félvezetőgyárában ötven éve készít 150 és 200 milliméteres elektronikai alaplapos félvezetőket, Drezdában 2021 óta 300 milliméter átmérőjű lapkák szolgálnak a csipgyártás alapjául. A Reutlingenben és Drezdában előállított félvezetők között alkalmazásspecifikus integrált áramkörök, mikro-elektromechanikai rendszerek és teljesítmény-félvezetők is szerepelnek. A Bosch egy teljes egészében új félvezető-tesztközpontot is létesít a malajziai Penangban, ahol 2023-tól kész félvezető csipek és érzékelők vizsgálatát tervezi.