Több mint 14,4 milliárd forint értékben 96 nyertest hirdettek a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop), azon belül is a Ginop-4.1.5 kódszámú pályázaton – vette észre a VG.hu a Széchenyi 2020 pályázati információs portálon.

Ez azért is fontos fejlemény, mert az utóbbi hónapokban a beruházni, fejleszteni vágyó cégek leginkább arra panaszkodtak, hogy pang a pályázati piac, a 2014–2020-as források már, a 2021–2027-esek pedig még nem érhetők el.

romos épületek
Fotó: Laufer László / MW

A mostani Ginop-4.1.5-ös egy klasszikus kkv-szektorra szabott konstrukció, még a kifutó ciklushoz kötődik (a 2014–2020-as fejlesztési időszak hét plusz három éves, ezáltal ténylegesen jövő decemberben zárul csak le), célja az energiahatékonyság növelése épületenergetikai fejlesztések támogatásával.

Erőteljes, csaknem hatszoros túligénylésnek lehettünk a tanúi, miután a 12 milliárd forintos keret terhére 457 pályázó részéről együttesen 67,53 milliárdos igény érkezett be. Közülük a fejlesztéspolitikai adatbázis alapján 96-an örülhetnek, együttesen 14,42 milliárd forintot ítéltek meg a javukra. 

A kiíró néhány kivételtől eltekintve már a hatályos szerződéseket is megkötötte: 88 kedvezményezett felé összesen 13,35 milliárd forintról vállalva kötelezettséget. Vagyis az átlagos igény 147,7 millió forint volt, a bírálatot követően a kifizetések középértéke ennél azonban magasabb összeg, 150,2 millió lett. Azaz végeredményben a nagyobb beruházási programokat részesítette előnyben a kiíró. 

A VG gyűjtése szerint a top 3 legnagyobb összeget elnyerő vállalkozás közé tartozik

  • a Salgotherm Kft. (Bátonyterenye, 493 millió forint),
  • a Luximpex Kft. (Hajdúszoboszló, 448 millió forint)
  • és a Manitox Kft. (Tiszaújváros, 435 millió forint).

Viszonyításképp: 75 és 500 millió forint visszatérítendő támogatás volt a tét, amelynek akár a 100 százalékát fel lehet venni előlegként.

Az önállóan támogatható tevékenységeket három csoportba sorolhatjuk:

  • az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése,
  • az épületek fűtési, hűtési és használatimelegvíz-rendszereinek korszerűsítése,
  • továbbá a meglévő beltéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása.

Az olyan, megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek pedig, mint például a napelemes rendszer vagy a hőszivattyú létesítése, az önállóan nem támogatható tevékenységek közé tartoznak.

Gatyába rázták a támogatott projektkeresőt

A VG érdeklődésére a European Conformity Check (ECC) Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet szakértői összeszedték, hogy a Széchenyi Terv Plusz portálján, a palyazat.gov.hu oldalon  a támogatott projektkeresőt tekintetében milyen, a pályázók szempontjából lényeges változásokat tapasztaltak.

Az ECC szakmai észrevételei közül a hasznos módosítások közé tartozik, hogy

  • már a keresés után a fősoron látszik a megvalósítás helyszíne és a projekt címe
  • a támogatás odaítélésének dátumán túl már a támogatói okirat hatálybalépésének dátuma is látható
  • a projekt azonosítószáma is látható
  • a korábban üresen álló fülek is fel vannak töltve adattal, úgy mint a projekt célja és várható eredményei, a projektre vonatkozó beavatkozástípus, a szerződés adatai, a projektvégrehajtás adatai, továbbá a kifizetés adatai