Túl vagyunk a futam előtti utolsó operatív bizottsági ülésen, a pálya előkészítésével végeztünk, így azt tudom mondani, hogy minden tekintetben készen állunk a csapatok fogadására a Hungaroringen, ahová egyébként óriási tömeget várunk – nyilatkozta a VG-nek Gyulay Zsolt. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója emlékeztetett: a Forma–1-es versenyhétvége utolsó napjára már hónapokkal ezelőtt elfogyott az összes típusú jegy, péntekre azonban váltható még néhány ülőhelyre szóló,  szombatra ugyanakkor már csak állójegy van. A vasárnapi telt ház azt jelenti, hogy százezren szurkolhatnak majd a helyszínen a versenyzőknek.

Budapest 20220128 Gyulay Zsolt  foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Az istállók kamionjai egyenesen az e hét végi Francia Nagydíjról jönnek Magyarországra, a „nagy roham” hétfőn és kedden várható, és a pilóták is megérkeznek legkésőbb szerdáig. Az eseményre a nemzetközi és a hazai sajtó összesen mintegy négyszáz képviselője akkreditált.

Gyulay Zsolt arra kérte a versenyre kilátogatókat, hogy időben induljanak el Mogyoródra, mert nagy zsúfoltság várható az utakon. A szokásoknak megfelelően idén is a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság segíti majd a közlekedést mind a futam előtt, mind azt követően. Ez azért is fontos – jegyezte meg a sportvezető –, mert fokozott érdeklődés mutatkozik szerte a világban a Forma–1 iránt, több ország és város is szeretne futamot rendezni, és sokan közülük készek ezért akár jelentős összeget is fizetni. Így az F–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media keményen beleáll a versenynaptárban már szereplő ringek szervezéssel kapcsolatos esetleges problémáiba. A tradicionálisnak mondható pályák közül sok hitte azt, hogy védettséget élvez, ám ez esetükben sincs így, azaz ők sem hibázhatnak, ha benn akarnak maradni a naptárban – mondta, hozzátéve, hogy a magyar rendezéssel eddig maximálisan elégedett volt a Liberty Media.

Az elnök-vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy soha nem látott szárazság van a mogyoródi pálya környékén, így az összes lelátón tilos a dohányzás a tűzveszély miatt, sőt füstbombák használata sem megengedett.

A gyorsasági autós sorozat 37. alkalommal tér vissza a Hungaroringre, ezzel – az olaszországi Monza után – második azon pályák sorában, amelyek megszakítás nélkül rendeznek futamot a száguldó cirkuszban.

F1 Grand Prix of Hungary, BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 01: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing prepares to drive in the garage before the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 01, 2021 in Budapest, Hungary. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Fotó: Mark Thompson / Getty Images

A mogyoródi versenyhétvége programja már csütörtökön elkezdődik a boxutca-látogatással, pénteken és szombaton a szabadedzésekre, illetve az időmérőre kerül sor, a verseny pedig vasárnap délután három órakor kezdődik. Közben természetesen zajlanak majd a betétfutamok is.

A Forma–1-es tabellát jelenleg a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen vezeti 208 ponttal, míg ferraris üldözője, a monacói Charles Leclerc 170 ponttal áll a második helyen.