Október 11-én újabb országos tévéfrekvencia-pályázatot ír ki a szerb médiahatóság, a REM – erről a balkáni régióban meghatározó kábelcsatorna, az N1 számolt be. A hamarosan megjelenő felhívás rövid időn belül immár az ötödik országos lefedettségű televíziós sáv piacra dobását jelenti Szerbiában.

20220726 TihanyTV2 Mokka reggeli műsor kitelepüléseképen: Istenes László műsorvezető, producer, tanár, Orosz Barbara színésznő, műsorvezető, Pachmann Péter televíziós műsorvezetőFotó: Knap Zoltán KZ BORS 20220726 Tihany

TV2 Mokka reggeli műsor kitelepülése

képen: Istenes László műsorvezető, producer, tanár, Orosz Barbara színésznő, műsorvezető, Pachmann Péter televíziós műsorvezető, Fotó: Knap Zoltán KZ BORS
Fotó: Knap Zoltán / Bors

A REM a közelmúltban négy országos frekvenciát hirdetett meg nyolc évre, mert az eddigi jogosultságok augusztus 4-én lejártak. Ezeken a Happy, a Pink, a B92 és a Prva sugárzott, illetve fog a jövőben is sugározni, mivel a REM éppen ezeknek a társaságoknak a pályázatait hozta ki győztesnek.

A TV2 eddig hiába pályázott

A szerbiai médiahatóság felhívására tizennégyen jelentkeztek, az egyik a TV2 volt. Augusztus elején derült ki, hogy eredménytelenül, mert az eddigi csatornák kaptak lehetőséget a folytatásra. A REM úgy foglalt állást, hogy meghosszabbítja a tévék engedélyét, és nem adott frekvenciát új pályázónak. 2030-ig a Happy, a Pink, a B92 és a Prva maradnak a szóban forgó négy frekvencián.

Emiatt egyébként több kritika is érte a döntést, mert a nyertesek előszeretettel tűznek képernyőre alacsony színvonalú trash műsorokat. Sőt, a CRTA civil szervezet, illetve a Slavko Curuvija Alapítvány (amelynek a szerb újságírás minőségének javítása a célja) jogi útra lépett, és bíróságon támadta meg a REM döntését. 

Arra hivatkoztak, hogy a szerb médiahatóság a tények szelektív és pontatlan értelmezése alapján hozott határozatot, ezért felszólították a hatóságot, hogy helyezze hatályon kívül a jogellenes és a közérdeket nem szolgáló határozatát.

Szerintük a televíziók nem tartják tiszteletben a jogszabályokat, a szerb médiatörvényt sértő módon sugároznak, és nem felelnek meg a médiaszolgáltatás nyújtásához előírt minimális feltételeknek. A REM válaszul közölte, hogy bár folyamatban lévő ügyeket nem kommentálhat, de a szervezet elnöke, Olivera Zekic nem bírta megállni, hogy ne szúrjon oda az aktivista szervezeteknek. 

A per teljes hülyeség. Azt tanácsolom a felpereseknek, hogy először ismerkedjenek meg a törvényekkel, ami láthatóan nem az erős oldaluk

– jelentette ki. A hírek szerint egyébként két társaság, az N1 és a Nova S, amelyek bár pályáztak a REM-hez, de vesztettek, ugyancsak jogi lépéseket tett. 

Mit kell tudni az ötödik szerb tévéfrekvenciáról?

Július legvégén dőlt el, hogy a REM ismét nyilvános pályázatot hirdet egy földfelszíni digitális televíziós műsor országos sugárzására vonatkozó engedély kiadására. Ez az a frekvencia, amelynek tíz éve nincs gazdája, amióta az Avala TV leállt.

A szerb médiahatóság korábban úgy nyilatkozott, hogy az ötödik országos frekvencia odaítélésének eljárása megegyezik az előző pályázati eljárásokkal. 

Azoknak a televízióknak, amelyek korábban benyújtották a jelentkezésüket, újra kell pályázniuk, ha versenybe akarnak szállni a jogosultságért.

A szerb frekvenciák sorsát élénk érdeklődés övezi a nemzetközi porondon is. A Riporterek Határok Nélkül befolyásos médiaszervezet például arra intette a REM-et, hogy az ötödik frekvencia kiosztásánál tartsa be a jogszabályi előírásokat, és védje meg a hiteles és sokszínű hírekhez és információkhoz való hozzáférés jogát.

A TV2 ismét rajthoz állhat, hogy sugározhasson Szerbiában

Hivatalos bejelentés egyelőre nem történt a Tv2 Csoport részéről annak kapcsán, hogy újra pályáznak-e szerb frekvenciára, mindenesetre a szerb médiában ezt valószínűsítik, illetve a puszta logika is erre enged következtetni. Vaszily Miklós, a TV2 elnöke a nyár elején, még bőven az első REM-döntést megelőzően adott interjút a VG-nek. Ebben arról is beszélt, hogy a szerbiai pályázatuk tökéletesen illeszkedik a régiós növekedési terveikbe. Ebbe az irányba számos lépést tett már a TV2. 

Stratégiai szinten érdekelnek bennünket a szomszédos országok. Igaz ez a tőlünk déli irányra is, amit mi előszeretettel hívunk Adria-régiónak, mások pedig Balkánnak. Itt a lineáris televíziózás kevésbé érett és lefedett piac, így teljesen természetes, hogy jelentkeztünk a szerb országos frekvenciákra.

Szerbia az egyedüli, viszonylag nagynak mondható piac a térségben. Közelíti a magyart, bár vásárlóerőben alatta marad. Szakmailag nagyon erős, üzletileg pedig racionális lábakon álló pályázati anyagot adtak be. Megjegyezte, hogy alapvetően pozitív az adott piaci szabályozó számára, ha új, stabil szereplők jelennek meg: a TV2 Média Csoport ilyen érdekes színfolt tudna lenni, és Szlovénia után Szerbiában is készek megjelenni. 

Vaszily Miklós
Fotó: Vémi Zoltán / VG

Klasszikus szórakoztató, kereskedelmi csatornát indítanánk Szerbiában, a neve is TV2 lenne. Mivel egy zöldmezős beruházás menne végbe, Vaszily Miklós azt mondta, hogy forintban milliárdos büdzsét kell összeállítani, ezért is kell üzletileg átgondolt, racionális tervet letenni az asztalra. 

A kedve biztosan megmaradt a TV2-nek Szerbiához

A pályázás előfeltétele volt, hogy a magyar csoport jogi személyként tudjon megjelenni Szerbiában. A társaság az idén május végén TV2 RS Broadcasting d.o.o. néven, egy belgrádi címen céget alapított 11,76 millió dinár alaptőkével. Ez nagyjából 40 millió forint. 

A cég tehát adott, és az érdeklődés is fennmaradt. Miután a REM határozata az első négy frekvencia kapcsán ismertté vált, a TV2 Média Csoport úgy reagált, hogy tiszteletben tartja a döntést, és hálás, hogy lehetőséget kapott pályázatának bemutatására. A TV2 azt is kijelentette, hogy 

az eredmény ellenére továbbra is lát potenciált a szerb piacban, 

ezért a jövőben is meg fogja vizsgálni az újabb ottani befektetési lehetőségeket. Az ötödik frekvencia küszöbönálló kiírása pedig éppen ilyen lehet.