Emelkedő forgalom mellett 1,483 milliárd forintra csökkent a Nestlé Hungária nyeresége az első fél évben a tavalyi 1,975 milliárd forintról – áll a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett jelentésben. Az élelmiszeripari társaság fél éves árbevétele a 82,9 milliárd forintról 103,9 milliárd forintra, ezen belül a külföldi értékesítések összege 17,2 milliárd forintról 23,2 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

20220906 DiósgyőrA Nestlé csokoládé egyetlen, kizárólag üreges csokoládéfigurákra specializálódott gyártóegysége.fotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzet 20220906 nestle_HZ_MN
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet 

Az export az uniós országokba 2 százalékkal csökkent, az EU-n és Európán kívüli viszont csaknem 80 százalékos emelkedéssel megközelítette a 9,4 milliárd forintot. A teljes forgalmon belül legnagyobb mértékben, 27 százalékkal a belföldi termékértékesítés nőtt, de a szolgáltatásoké is meghaladta a 10 százalékot.

Az értékesítésből az állateledelek több mint 53 milliárd forinttal részesedtek, az üzletág éves növekedése 38 százalék, számításaik szerint a második fél évben is jelentős marad. 

A hagyományos Nestlé-termékek 45,3 milliárd forintos forgalmat értek el, a legnagyobb mértékben, 10 százalék felett a konyhai termékek és a gyermektápszerek eladása bővült. A kávé ugyanakkor alapanyag-ellátási nehézségek miatt a tervezettnél gyengébben teljesített.

A társaság idei célkitűzései a jelentés szerint nem változtak. Az idegenforgalom fellendülése növelte a bevételeket, de az ukrajnai háborút, az energiaárak és az árfolyamok változását kockázatnak tekintik – derül ki a beszámolóból.