Az Adidas bejelentette, hogy felülvizsgálja a közel egy évtizede tartó együttműködését Kanye West előadóval, néhány nappal azután, hogy a rapper a párizsi divathéten bemutatta a white lives matter feliratú  („a fehér életek számítanak”) kollekcióját – írja a BBC.  

A sportruhamárka nem indokolta meg a döntését, de azt közölte, hogy 

a sikeres partnerségek a kölcsönös tiszteletben és a közös értékekben gyökereznek.

adidas + KANYE WEST New Partnership Announcement
Fotó: Jonathan Leibson / Getty Images for Adidas

A divateseményen Kanye West és Candace Owens konzervatív aktivista – aki fellépett Budapesten a CPAC Hungaryn – is white lives matter feliratú pólóban jelent meg, és a beszámolók szerint több modell is ilyen feliratú ruhában vonult fel.

A Rágalmazásellenes Liga elítélte Kanye West akcióját, mert szerintük a felirat rasszista válasz a Black Lives Matter („a fekete életek számítanak”) mozgalomra. Alapvetően a rendőri brutalitás ellen szerveződött a mozgalom, majd 2020 nyarán, George Floyd halálát követően ismét felerősödött a szervezet működése. Az Egyesült Államokban a színes bőrű Floydot egy rendőri intézkedés során a földre teperték, ezt követően egy rendőr hosszú percekig a nyakán térdelt, a kényszerintézkedésben a férfi meghalt. 

A rapper és divattervező az Instagramon válaszolt a német sportruházati márka döntésére, miszerint az Adidas ellopta a terveit, később azonban törölte a posztot. Instagram-bejegyzésében West azt is írta, hogy „az Adidas én vagyok”.

Az Adidas a BBC-vel azt közölte, hogy „a helyzet magánjellegű megoldására tett többszöri erőfeszítéseket követően” döntöttek úgy, hogy felülvizsgálják a partnerséget. A cég hozzátette: 

„Az Adidas–Yeezy-partnerség az egyik legsikeresebb együttműködés cégünk történetében.” Együttműködésük középpontjában egy népszerű tornacipő, a Yeezy áll, amely több száz dollárba kerül, és a megjelenését követően gyakran perceken belül el is fogy. 

Kanye júniusban azzal vádolta meg az Adidast, hogy olyan cipőt gyártott, amely hasonlít a jellegzetes Yeezy dizájnhoz, de nem volt része a megállapodásuknak. A cég mostani közlése szerint a felülvizsgálat ideje alatt továbbra is közösen irányítják a partnerséget.  

A rapper később a Fox News hírtelevízió Tucker Carlson Tonight című műsorában megvédte a kollekcióját. 

Bizonyos dolgokat érzésből csinálok, csak az energiát irányítom. Egyszerűen jól érzem magam. Egy zsigeri ösztön az Istennel való kapcsolat és ez egyszerűen ragyogó érzés

– fejtegette West. 

Tehát a válasz arra, hogy miért írtam ki egy pólóra, hogy »a fehér életek számítanak«: hát azért, mert számítanak. Ez nyilvánvaló

– tette hozzá. 

 

Kudarcba fulladt Kanye West és a Gap közötti nagy üzlet

Az eredetileg tíz évre szóló partneri megállapodást 2020 júniusában jelentették be, és a Gap reményei szerint több mint egymilliárd dolláros éves bevételt generált volna.