A Tesla több mint 40 ezer elektromos járművét hívja vissza az Egyesült Államokban a szervokormány esetleges meghibásodása miatt. Előfordulhat ugyanis, hogy vezetés során egyenetlen utakon vagy egy kátyú miatt kikapcsolódik a szervokormány-funkció. A kedden bejelentett intézkedés a 2017–2021 között gyártott Model S és Model X autókra vonatkozik. A cég az idén eddig 17 alkalommal rendelt el autó-visszahívást, ami összesen 3,4 millió járművet érintett.

Boring Company Tunnel, Elon Musk, co-founder and chief executive officer of Tesla Inc., arrives in a modified Tesla Model X electric vehicle during an unveiling event for the Boring Co. Hawthorne test tunnel in Hawthorne, south of Los Angeles on December 18, 2018. - On Tuesday night December 18, 2018, Boring Co. will officially open the Hawthorne tunnel, a preview of Elon Musk's larger vision to ease L.A. traffic. (Photo by Robyn Beck / POOL / AFP)
Fotó: Robyn Beck / AFP

A szervokormány problémája már 2018-ban is felmerült, akkor 123 ezer, 2016 áprilisa előtt gyártott Model S szedánt kellett visszahívni a kormány csavarjainak potenciális meghibásodása miatt. 

A Teslánál rendszeresek a tömeges visszahívások: szeptemberben 1,1 millió kocsit hívtak vissza, mert hibát találtak az elektromos ablakemelő rendszerben. Májusban az érintőképernyőkkel is gond volt, a túlmelegedés 130 ezer kocsit érintett. Tavaly decemberben derült ki, hogy a hátsó kamerák sem működnek megfelelően, 475 ezer tulajdonosnak kellett visszavinnie a szervizbe a kocsiját. 

Tavaly nyáron ennél jóval kevesebb autót, hatezret érintett egy probléma, amely azonban jóval veszélyesebbnek tűnt: a féknyeregcsavarok kilazulását sietett akkor korrigálni a gyártó. Öt éve pedig 11 ezer kocsi tért vissza ülésproblémák miatt. 

A Tesla Corporationt alapította 2003-ban. Székhelye a kaliforniai Palo Altóban található.