Több mint egymillió autót hív vissza a Tesla az elektromos ablakemelőket érintő probléma miatt – írja az NBC.

Tesla-Showroom in Berlin, Passanten stehen vor dem Schaufenster des Tesla-Showrooms am Kurfürstendamm in Berlin. Foto: M. C. Hurek | usage worldwide (Photo by Markus C. Hurek / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Markus C. Hurek / AFP

Az elektromos autókat gyártó amerikai vállalat mintegy 1,1 millió járművet kényszerül kivonni a forgalomból az Egyesült Államokban, előfordulhat ugyanis, hogy az ablakok automatikus felhúzórendszere nem reagál megfelelően az akadály észlelése után, ez pedig növeli a balesetveszélyt.

cége a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatallal (NHTSA) azt közölte, hogy a felhőn keresztül frissíteni fogja az érintett járművek automatikus ablakemelő rendszerének szoftverét. A probléma a 2017–2022 között gyártott Model 3, a 2020–2021-es évjáratú Model Y, valamint a 2021–2022-ben készült Model S és Model M típust érinti.

A Teslának egyelőre nincs tudomása a feltárt hibához köthető garanciális igényekről, esetleges balesetekről, sérülésekről vagy halálesetről.

Az NHTSA szerint a nem megfelelően működő automatikus visszahúzó rendszer miatt a záródó ablak túlzott erőt fejthet ki a vezetőre vagy az utasra, mielőtt visszahúzódna, ami így sérülést és balesetet okozhat.

A Tesla részvényei csütörtök délután 3 százalékos eséssel reagáltak kedvezőtlen hírre.