Szűkszavú, de sokatmondó nyilatkozatot hagyott jóvá és küldött el a Világgazdaságnak a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének (HOSZ) elnöksége, amelyben a vg.hu-n november 7-én megjelent interjú tartalmára reagál.

New environmental service provider Interzero, ATTENTION: EMBARGOED FOR PUBLICATION UNTIL 13 JUNE 19:00 GMT! SPERRFRIST 13.06. 19:00 - 13 June 2022, North Rhine-Westphalia, Marl: After delivery, waste mainly from the so-called "yellow bags" is transported by a wheel loader to the sorting facility for light packaging of the new environmental services company Interzero. In the course of the split-up of the Alba waste management group, one of the owners launched a new company. The company Interzero, which specializes in sorting and processing plastic waste, among other things, was presented in Marl. Photo: Bernd Thissen/dpa (Photo by BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) New environmental service provider Interzero, szemét, hulladék, feldolgozás, szemétlerakó
Fotó: BERND THISSEN / AFP

Volt egyeztetés, vagy nem?

A cikk címe „Hulladékhelyzet: a Mol mielőbb leszerződne új alvállalkozóival”. Ebben a Mol illetékes igazgatója egyebek mellett azt mondja, hogy „A Molnak nagyban kell gondolkodnia. Ennek a munkának az egyik első lépése volt ez a pályázat, amelynek a kiírásába a Mol bevonta a szakmát, és a pályázókkal is folyamatosan egyeztetett. A társaság a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének (HOSZ) bevonásával, egy nyilvánosan közzétett, vagyis nyílt eljárásban írta ki a pályázatot, mert ez a legjobb módja, hogy kiválasszuk, kikkel kívánunk együtt dolgozni. Mindenkivel egyeztettünk, mindenkinek lehetősége volt jelezni a kérdéseit, aggályait.”  

A HOSZ nyilatkozatában viszont az áll, hogy a szervezet 

„A magyarországi intézményi hulladékok gyűjtésére, szállítására, tárolására és előkezelésére vonatkozó ajánlati felhívás” tartalmáról a Mollal nem egyeztetett, azt nem véleményezte. A pályázat kiírásában a szövetség nem vett részt. Az ajánlati felhívást a Mol Nyrt. zárt, meghívásos pályázat keretében küldte meg a rendszerében regisztrált cégeknek.”

Mintegy hatvan tagú a szervezet

A HOSZ – honlapja szerint – a hulladékgazdálkodás területén tevékenykedő szakemberek, szervezetek, vállalkozók és gazdasági társaságok önkéntes társulásán alapuló, országos jellegű, 60 tagú közhasznú szakmai tanácsadó és érdekképviseleti szervezet. Tagjai a hasznosítható hulladékok feldolgozásában és kereskedelmében országosan legalább 80 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek. Tevékenységei közé tartozik a tagjai tevékenységét érintő jogszabálytervezetek szakmai véleményezése, szakértői vélemények, elemzések, jogszabálytervezetekhez szükséges háttértanulmányok és más szakmapolitikai programok kidolgozása. Tagvállalatait rendszeres tájékoztatja a tevékenységüket érintő jogszabályok változásairól, a hulladéktípusok piacának helyzetéről, szakmai rendezvényekről és képzésekről, üzleti ajánlatokról, pályázati lehetőségekről, nemzetközi szervezetektől kapott információkról.