A Mol nyerte el a magyar állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot, 2023. július 1-jétől 35 éven át a társaság végezheti az évi közel ötmillió tonna magyarországi települési szilárd hulladék begyűjtését, és gondoskodik annak kezeléséről, valamint megvalósítja a kapcsolódó beruházásokat – jelentette be péntek kora délután az olajtársaság.

A Mol június elején közölte, hogy benyújtotta kötelező érvényű ajánlatát a magyarországi települési szilárdhulladék-kezelési szolgáltatások hosszú távú koncessziós pályázatára.

20211013  Zalaegerszeg A búslakpusztai hulladékválogató üzemben mintegy kétmilliárd forint értékben valósult meg fejlesztés, amit sajtóbejárás keretében mutattak be Fotó: Katona Tibor KTZalai Hírlap
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A lépés – ahogy írták – összhangban áll a vállalat stratégiájával, amelynek egyik fő célja, hogy a csoport a körforgásos gazdaság vezető szereplőjévé váljon a régióban, tevékenysége pedig karbonsemleges legyen 2050-re. A csoport ennek érdekében 2030-ra minden második dollárt fenntartható projektekre költ. A következő öt évben mintegy egymilliárd dollár értékben fektet be olyan, a körforgásos gazdaságot támogató projektekbe, mint például a hazai hulladékgazdálkodás koncessziós működtetése.

A Mol a kötelező érvényű ajánlata értelmében:
– az első tíz évben minimum 50 milliárd forint beruházási kötelezettséget vállal;

– az első öt évben egy új, évente minimum 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt épít;

– felvásárolja a jelenlegi hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer koordinálásáért felelős Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NKHV-t) és a települési hulladékgazdálkodási közszolgáltató Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. (NHSZ) nagy részét.