Feltörhették a WhatsApp rendszerét, és megszerezhették majdnem 500 millió felhasználó telefonszámát – szúrta ki a Portfolio a Cybernews szakportál cikkét. November 16-án egy ismert hekkerfórumon jelent meg egy hirdetés, amelyben az ezeket az ellopott telefonszámokat tartalmazó adatbázist árultak. A Cybernews arról ír, hogy az adatbázist valaki megvásárolta. 

Global Fintech Fest In Mumbai
Fotó: NurPhoto via AFP

Az adatbázis állítólag 377 ezer magyar felhasználó telefonszámát is tartalmazza. 

A portál szerint az adatlopás 84 ország polgárait érinti. A hirdetésben az állt, hogy többek között 32 millió amerikai és 45 millió egyiptomi WhatsApp használó telefonszámát is megszerezték.

Szabadesésbe váltottak a Meta-részvények

Nem futott jó negyedévet a Facebook, az Instagram és a WhatsApp tulajdonosa.

A WhatsAppnak világszerte becslések szerint több mint kétmilliárd aktív felhasználója lehet 

– írta a Cybernews. A portál arról is beszámolt, hogy az adatbázist áruló hekkertől bizonyítékot kértek, hogy az adatbázisban szereplő adatok valósak. A hekker állításuk szerint megosztotta velük 1097 brit és 817 amerikai felhasználó telefonszámát, amelyekről kiderült, hogy valóban létező WhatsApp-felhasználókhoz tartoztak.

A hekker azt nem részletezte, hogy társaival miként jutottak hozzá az adatokhoz. A Cybernews felkereste a WhatsApp anyavállalatát, a Metát, de nem kapott választ a kérdéseire.

A hír valóságtartalmát megbízható módon nem sikerült ellenőrizni.