A Twitter „feketelistákat” készített bizonyos, kritikus véleményeket megfogalmazó felhasználókról – ez derült ki a közösségi médiumok korábbi vezetése idején követett gyakorlatról csütörtökön este nyilvánosságra hozott újabb belső üzenetváltásokból.

Los,Angeles,,Usa,,October,19,,2017:,Twitter,Logo,On,Smartphone
Fotó: Pe3k

Az úgynevezett Twitter-iratok második részét – az előzőhöz hasonlóan – egy újságíró összegezte és szerkesztette. Bari Weiss azt írta, hogy 

alkalmazottak csoportjainak az volt a feladatuk, hogy „feketelistákat” állítsanak össze annak érdekében, hogy bizonyos „kedvezőtlen” bejegyzések láthatóságát korlátozzák vagy kizárják a népszerű bejegyzés kategóriából, illetve teljes témák olvashatóságát is korlátozzák.

Mindezt a felhasználók tudomása nélkül.

Elon Musk háborúba vonul az Apple ellen

Drágább lesz a Twitter Blue-előfizetés, ha valaki iPhone-on keresztül akarja megszerezni a fiókjához a kék pipát. Elon Musk ezzel lépne fel az ellen, hogy az Apple 30 százalék jutalékot számol fel az iOS rendszeren keresztül történő előfizetések után. Ez azt jelenti, hogy iPhone-ról a hitelesítés 7,99 dollár helyett 11 dollárba fog kerülni.

A feketelistákra különböző címkéket alkalmaztak, a bemutatott képernyőfotók tanúsága szerint. Például a Stanford Egyetem tanára, Jay Bhattacharya orvos oldalát – aki annak a véleményének adott hangot, hogy a koronavírus-járvány idején alkalmazott lezárások károsak a gyerekekre – a Trends Blacklist megjegyzéssel látták el, ami azt jelentette, hogy a népszerű témák között nem szerepelhetett. Az ismert konzervatív aktivista Charlie Kirk személyes oldalához a belső felhasználásban Do Not Amplify, azaz „ne hangosítsd fel” megjelölést fűzték. Volt olyan ismert közszereplő, akinél a Search Blacklist címke szerepelt, ami a keresési eredményekből zárta ki az érintettet.

A Twitter korábbi vezetése alatt bevett gyakorlatot bemutató belső levelezések és üzenetváltások első részét múlt pénteken Matt Taibi újságíró szerkesztésében hozták nyilvánosságra. 

Ezek arról szóltak, hogy a cég munkatársai miként korlátozták bizonyos információk nyilvánosságát, 

köztük 2020 októberében a Hunter Biden laptopján talált tartalomról szóló sajtóértesülés megosztását.

Az információk nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban hétfőn a Fehér Ház szóvivője is nyilatkozott. 

Karine Jean-Pierre azt mondta, hogy a Twitteren növekvő gyűlöletkeltő és antiszemita megnyilvánulásokról való figyelemelterelésről van szó, 

ugyanis szerinte pusztán „régi hírek” szerepeltek a leleplezőnek szánt információk között.

A közösségi médium működési gyakorlatáról megjelent információk súlyával kapcsolatban Dan Schneider, az 1986-ban alapított elemzőintézet, a Médiakutató Központ (Media Research Center) alelnöke saját kutatásaikra hivatkozva a közmédiának úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt években ez a közösségi médium diktálta, hogy a hírmédia mivel foglalkozzon. 

A média szereplői ugyanis követik, hogy mi jelenik meg rajta »nagy sztoriként«, mi dolgozható fel, és így a Twitter szabja meg a különböző tudósítások irányát 

– mondta a médiaszakértő.

Elon Musk milliárdos vállalkozó október végén vált a közösségi médium tulajdonosává, amelynél átláthatóságot és szólásszabadságot ígért. Korábban ezzel indokolta, hogy az előző vezetés idején folytatott gyakorlatról szóló iratokat nyilvánossá teszi.