Hosszú huzavona után lezárta a tranzakciót, és megvásárolta a Twittert – jelentette a Reuters. A hírügynökség értesülése szerint Musk nem sokat tétlenkedett, a cég megvétele után azonnal felmondott Parag Agrawal vezérigazgatónak és a vállalat több felső vezetőjének. 

Elon Musk & Twitter
Fotó: Muhammed Selim Korkutata / AFP

A közösségi média felvásárlását a milliárdos üzletember stílszerűen a Twitteren jelentette be, rövid péntek reggeli bejegyzésében annyit írt: a madár kiszabadult. 

Elon Musknak a bíróság október 28-ig adott haladékot, hogy lezárja a közösségimédia-platform 44 milliárd dolláros felvásárlását. Ha erre nem került volna sor, akkor a bíró novemberre kitűzte volna a tárgyalást. Musk szerdán ellátogatott a Twitter San Franciscó-i főhadiszállására, és ezzel egy időben a profilját Chief Twitre frissítette, arra utalva, hogy ő a platform vezetője.

A Reuters kedden arról számolt be, hogy a részvénybefektetők, a Sequoia Capital, a Binance, a Qatar Investment Authority és mások megkapták a finanszírozási kötelezettségvállaláshoz szükséges papírokat Musk ügyvédjeitől. Emellett 

a Twitter a hét elején e-mailt küldött a nagy hirdetőinek, amelyben tudatta, hogy a vállalat a vevővel együtt dolgozik, hogy a mai nappal bezárólag lezárja az akvizíciót. 

Az ügylet lezárása részvényenkénti 54,20 dolláros árat jelent. A Twitter papírjai bő 1 százalékkal, 53,98 dollárig erősödtek a csütörtöki kereskedésben. A közel 65 százalékot emelkedett a júliusi mélyponthoz képest.

A Wall Street Journal emlékeztetett, hogy a hirdetőket aggasztja a milliárdos terve a tartalommoderálás lágyítására. Továbbá szerintük potenciális összeférhetetlenség áll fenn az autóreklámokban, tekintettel arra, hogy Musk a Tesla vezérigazgatója. 

Komoly spekulációk forrása, hogy 

Musk tavasszal közölte: a Twitter tulajdonosaként visszaállítja Donald Trump volt elnök fiókját,

amelyet a platform határozatlan időre felfüggesztett, miután Trump kommentelte a január 6-i zavargásokat a Capitolumnál. Ennek kapcsán mondta Kieley Taylor, a blue chip márkákat képviselő GroupM ügynökség globális partnerkapcsolati vezetője, hogy tucatnyi ügyfele függesztené fel a hirdetéseit, ha Trump fiókját visszaállítanák. Igaz, Donald Trump korábban úgy nyilatkozott, akkor sem csatlakozna újra a Twitterhez, ha engedélyeznék a fiókja újranyitását. 

Elárulta Elon Musk, hogy végül miért vette meg a Twittert: mert szereti az emberiséget

Elon Musk a Twitter-hirdetőket igyekszik megnyugtatni, hogy az oldal nem a szélsőségesek melegágya lesz.

Az is piacmozgató hatású, hogy miközben 

a hirdetések a Twitter 5,08 milliárd dolláros bevételének 89 százalékát adták 2021-ben, Elon Musk nem titkolja, hogy utálja a reklámokat.

Az év elején egy sor tweetben azt javasolta, hogy a Twitter mozduljon az előfizetések felé, és távolítsa el a hirdetéseket a Twitter Blue programból, amely prémiumfunkciókat biztosít a felhasználóknak.