A Twitter közlése szerint már nem tiltja le véglegesen azokat a felhasználókat, akik a koronavírussal kapcsolatban álhíreket terjesztenek – számolt be a BBC. A cég honlapja szerint november 23-án, szerdán felhagyott a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatással szembeni irányelveivel.

Food And Economy In Poland Twitter logo displayed on a phone screen and a view of the city in the background are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 6, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: NurPhoto / Getty Images

A Twitter korábban arról számolt be, hogy idén szeptembertől több mint 11 ezer fiókot függesztett fel a koronavírussal kapcsolatos álhírek miatt.  A Twitter a Covidról szóló eljárása értelmében „öt figyelmeztető jelzésű rendszert” működtetett azokkal szemben, akik „kimutathatóan hamis vagy félrevezető” tartalmat tesznek közzé, amely „jelentős kárveszélyhez vezethet”.

Mostantól azonban nem lépnek fel azokkal a fiókokkal szemben, amelyek dezinformációt tweetelnek. A visszaeső elkövetőket viszont néhány órára, napra – vagy akár határozatlan időre – felfüggeszthetik, ha öt figyelmeztetést kapnak.

Dr. Stephen Griffin, a Leedsi Egyetem Orvostudományi Karának munkatársa szerint a Twitteren a Covid jelentési rendszer soha nem volt tökéletes, de megnyugtató, hogy 2020 óta sok ezer álhírt terjesztő fiókot eltávolítottak. 

Most néhányan azok közül, akik megsértették korábban a Twitter szabályzatát, visszatérhetnek a platformra. A Twitter például visszaállította Marjorie Taylor Greene amerikai kongresszusi tag januárban betiltott fiókját. Felhasználók milliói szavaztak a felfüggesztett fiókok visszaállítása mellett egy szavazáson, ami miatt a Twitter új tulajdonosa közölte, hogy az emberek döntése alapján amnesztiát hirdet a felület felhasználóinak.  Így például visszakerülhet Dr. Robert Malone is, aki szerint az oltások hatástalanok a koronavírussal szemben,

Miután Musk 44 milliárd dollárért felvásárolta a Twittert, megfogadta, hogy a platformot az online szólásszabadság központjává teszi. A milliárdos üzletember azt is kilátásba helyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a Twitter 2020 októberi döntésének hátterére vonatkozó információk részleteit, amellyel az elnökválasztás előtt néhány héttel letiltotta Joe Biden akkori elnökjelölt fia, Hunter Biden számítógépének tartalmáról szóló, és a jelenlegi elnökre kényes sajtóértesülés közlését. Elon Musk érve szerint erre a lépésre a közbizalom helyreállítása érdekében lenne szükség.

Musk arról is döntött, hogy visszaállítja két ismert személyiség, és egy szatirikus kiadvány fiókját. Újra elérhetővé tette a konzervatívokhoz közel álló jól ismert kanadai pszichológus Jordan Peterson, valamint Kathy Griffin humorista, színésznő fiókját. Mellettük a Babylon Bee internetes oldal is ismét követhetővé vált.