A légiközlekedési ágazat 2019 óta először 2023-ban ismét nyereségessé válhat, és a közel két éve tartó koronavírus-járvány miatti korlátozások után folytatódhat a légiközlekedési ágazat fellendülése – közölte kedden a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA).

A légitársaságok 2020-ban és 2021-ben több tízmilliárd dolláros veszteséget szenvedtek el a koronavírus-járvány miatt: míg a légi közlekedési iparág részben helyre tudott állni, egyes repülőterek nehezen tudtak megbirkózni a helyzettel.

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) 4,7 milliárd dolláros nettó nyereséggel kalkulál a jövő évre, és több mint 4 milliárd utazóra számít. 

Ez nagyszerű eredmény, figyelembe véve a pénzügyi és gazdasági károk nagyságrendjét, amelyet a járvány miatti korlátozások okoztak

– mondta Willie Walsh, az IATA főigazgatója a 2023-ra jelzett nyereségre vonatkozóan. 

Frankfurt Airport During Covid-19 Pandemic
Fotó: Artur Widak / NurPhoto via AFP

Sok légitársaság azonban jövőre is küszködni fog az érvényben lévő szabályozások, a magas költségek és a következetlen kormányzati politika miatt – figyelmeztetett a British Airways és az IAG egykori főnöke.

Az IATA pozitív előrejelzése a kínai nemzetközi forgalom fokozatos újranyitásán és a szigorú járványügyi korlátozások enyhítésén alapul. Ha ez nem történik meg, az a légitársaságok jövedelmezőségére is hatással lenne. A 2023-as előrejelzéseket szintén befolyásolja, ha egyes gazdaságok recesszióba kerülnek – közölte a szervezet.