A kínai Xiaomi Corp mintegy 10 százalékos létszámleépítésbe fogott, ezzel csatlakozott azokhoz a kínai technológiai vállalatokhoz, amelyek ugyancsak elbocsátásokra kényszerülnek, miközben az ország továbbra is a koronavírus-járvánnyal küzd.

A létszámoptimalizálás és a szervezeti egyszerűsítés a dolgozói állomány kevesebb mint 10 százalékát érinti. Az elbocsátottakat kompenzációban részesítik.

 

Huawei, Alibaba, Xiaomi top Fortune list of China's most innovative firms
Fotó: Imaginechina via AFP

Számos nagy kínai technológiai vállalat, köztük a Tencent Holdings és az Alibaba Group már bocsátott el dolgozókat az elmúlt hónapokban, mivel Kínát érzékenyen érintette a koronavírus-járvány elleni küzdelem elhúzódása.

A South China Morning Post szerint a Xiaominak szeptember 30-án 35 ezer 314 alkalmazottja volt, ebből a szárazföldi Kínában több mint 32 ezer.

A Xiaomi harmadik negyedévi bevétele 9,7 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány miatt alkalmazott korlátozások és a kereslet mérséklődése miatt. A Xiaomi szerint az okostelefonok eladásából származó bevételek – amelyek a teljes eladások nagyjából 60 százalékát teszik ki – 11 százalékkal estek éves összevetésben.

Bajban lehet a Xiaomi

Kevesebb okostelefont adott el, és csökkentek a Xiaomi bevételei, miközben az indiai piacon az adóhatóság vizsgálatával néz szembe.