Az okosórákról, mobiltelefonokról és egyéb elektronikus eszközökről ismert Xiaominál jelentősen csökkentek a második negyedéves bevételek – írja a Reuters. Az eladások éves szinten 20 százalékkal zsugorodtak 70,17 milliárd jüanra (10,31 milliárd dollár), ami elmaradt az előzetes várakozásoktól. 

Xiaomi
Fotó: Getty Images

Ez nagyobb esés az előző negyedévhez képest, amikor a vállalat a tőzsdére lépés óta először könyvelhetett el bevételcsökkenést. A nettó nyereség 67 százalékkal, 2,08 milliárd jüanra redukálódott, ami jóval elmaradt az elemzői becslésektől. A Xiaomi okostelefon-eladásai, amelyek a vállalat teljes bevételének több mint felét adják, 29 százalékkal csökkentek.

Ennek hátterében az áll, hogy a kínai lakossági fogyasztás nehezen tudott talpra állni Sanghajban és más városokban a járványvédelmi zárások után.

Portálunk is beszámolt arról, hogy ennek következtében a Counterpoint Research kutatása szerint a kínai okostelefon-eladások az április és június közötti időszakban 14,2 százalékkal maradtak el az előző évi bázisidőszaktól, és ezzel évtizedes mélypontra jutottak.

Indiában, a Xiaomi legerősebb Kínán kívüli piacán a vállalat ellen kormányzati vizsgálatot indítottak, mert állítólag kijátszotta az adóhatóságokat. A vádak szerint a Xiaomi jogdíjfizetés ürügyén illegálisan utalt külföldre pénzeszközöket, és emiatt áprilisban az indiai adóhatóságok 725 millió dollárnyi vagyont foglaltak le a vállalatnál. A cég tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

A kínai vállalatok nehezen tudnak üzletet kötni Indiában 2020 óta, amikor a két ország határőrei és katonái  kövekkel, botokkal estek egymásnak himalájai határvidéknél.

Az incidens után India biztonsági aggályokra hivatkozva több mint 300 kínai alkalmazást tiltott be, köztük olyan népszerű alkalmazásokat, mint a TikTok. Újdelhi szigorította az Indiában beruházó kínai vállalatokra vonatkozó normákat is.

A Xiaomi indiai irodáiban és gyártóegységeinél tavaly decemberben razziát tartottak egy állítólagos jövedelemadó-csalás miatt. Januárban pedig egy másik ügyben az indiai adóhivatal 84,5 millió dollár megfizetésére szólította fel a Xiaomit, mert állítólag elkerült néhány importadót.