Az általánosan emelkedő és az energia drágulása volt 2022 kihívása – mondta a Világgazdaságnak a Cinema City kommunikációs vezetője. Buda Andrea elmondta, hogy a koronavírus-járvány utáni talpra állásnak nem tett jót ez a gazdasági környezet, de kiemelte, hogy ennek ellenére jól teljesítettek a magyarországi filmszínházak. Bizonyos változásokra természetesen szükség volt év közben, többek között az októberi jegyáremelés is ilyen volt.

20221209 VeszprémBalaton Plaza. Cinema City. Fotó. Nagy Lajos. NL Veszprém Megyei Napló.
20221209 Veszprém
Balaton Plaza. Cinema City. 
Fotó. Nagy Lajos. NL 
Veszprém Megyei Napló.
Fotó: Nagy Lajos / Veszprém Megyei Napló

Buda Andrea elmondta, hogy értetlenül áltak a felháborodás előtt, amikor a sajtó lehozta, hogy 17 százalékkal emelik a fővárosi mozikban a jegyek árát. Ez Budapesten 2500 forintos teljes árú jegyet jelent, és sok portál ezt úgy közölte, hogy drágább lett a mozijegy, mint egy havi streaming-előfizetés.

Valóban van olyan szolgáltatás, amely tíz forinttal olcsóbb, mint egy mozijegy, de ennek az összehasonlításnak nincs értelme. Ez olyan, mint amikor valaki otthon megfőzi a vacsorát, vagy elmegy étterembe 

– mondta a CC kommunikációs vezetője. Hozzátette, hogy a mozikat akkor is sokan temették, amikor a rövidebb nyitvatartást vezették be néhány hétre, de ez sem jelentette azt, hogy az emberek ne látogatták volna őket.

Visszatértek a magyarok a mozikba – VG Podcast

Ismét sorra érkeznek a nagy hollywoodi blockbusterek a mozikba, így a magyar nézők is sorban állnak a jegypénztáraknál. 2021-ben a magyar mozik majdnem 5,5 millió látogatót fogadtak, ami nagyjából fele a 2019-es, utolsó járvány előtti év vendégszámának. Az ország legnagyobb multiplex mozihálózatában az idei első fél évben már több film is nagyon jó nézőszámokat produkált, így a tavalyi eredmény szinte biztosan hozható lesz. Az év végi Avatar 2. pedig még meglepetést is okozhat.

Azt is elmondta, hogy a hazai filmszínházak nem érezték azt az Amerikában fájdalmas hatást, hogy Hollywoodból fele annyi blockbuster érkezett, mint a járvány előtt. Az álomgyár alig több mint 20 nagy költségvetésű játékfilmet termelt az idén, miközben 2019-re több mint 40 ilyen alkotás jutott. Ezeknek a közönségfilmeknek az elmaradása a tengeren túli mozikat megviselte, de Európában ilyen probléma nem volt. Buda Andrea elmondta, hogy a hazai vetítőtermekbe számos európai és magyar produkció is érkezett, így a kínálattal nem volt baj. 

A szuperhősök hozták a kötelezőt, mint minden évben. A legtöbb pénzt természetesen még mindig a nagy látványfilmek generálják, voltak szép számokat hozó alkotások. A Pókember: nincs hazaút című film, valamint a Top Gun: Maverick rendkívül szép eredményeket ért el, és a kanadai rendező, James Cameron Avatar-folytatása is rengeteg pénzt hozott már tavaly év végén is, idén pedig folytatja diadalmenetét.

Lesz további jegyáremelés?

A VG Podcast vendégeként Buda Andrea elmondta, hogy nincs napirenden az, hogy idén is emelik az árakat. Mint mondta, hagyományosan erről minden év végén döntenek, az októberi rendkívüli drágulást a nehéz gazdasági helyzet indokolta. 

Ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy hasonló döntés születik az év közben. 

Minden attól függ, hogy a külső hatások miként alakulnak.

A 2023-as filmkínálat szerinte egy rendkívül erős évet sejtet. Rengeteg magyar film mellett érkezni fog több olyan blockbuster, amelyet már régóta csúsztatnak Hollywoodban. A Disney-féle Marvel-filmek is egymást követik majd a mozikban, de a régóta várt Mission: Impossible sorozat hetedik része is megérkezik.

Arra a kérdésre, hogy küzdenek-e még ellátási nehézségekkel, elmondta, hogy a beszállítói láncok rendeződtek, így minden termékükből bőségesen áll rendelkezésre. A koronavírus utáni hónapokban jellemző volt, hogy a külföldi beszállítóktól nem érkeztek meg termékek, esetleg csipszek és szószok, de erről már szó sincs.