Cégvilág

A Sberbank elfoglalja a Krím félszigetet

A legnagyobb orosz bank, a Sberbank üzembe helyzete az első ATM-eit a Krím félszigeten, és hamarosan a bankfiókjait is megnyitja. A hitelintézet közölte, hogy az idén és jövőre fokozatosan építik ki a működésüket a félszigeten.

A Sberbank felépítette a Krím félszigeten működő divízióját, ami még az idei első fél évben megkezdi a munkát – írta meg a Ria.ru. A bank első automatáit már elhelyezték, viszont legalább egy évre lesz szükség, hogy az ATM-ek az egész félszigeten üzembe kerüljenek. A bankfiókok 2023 során folyamatosan nyitnak ki. 

Disinfection of Russian Railways Amid Rise in Covid Infections
Fotó: Bloomberg

Az év első felében a félsziget nagyobb városaiban indítják el a bankfiókok működését. 

A terjeszkedés fokozatos lesz, viszont a bank összes lényeges szolgáltatása azonnal elérhetővé válik a krími lakosok számára.

A Sberbank összeállított egy csapatot, és megkezdi a munkát a Krím félszigeten 

– olvasható a hitelintézet sajtószolgálatának közleményében.

A legnagyobb orosz bank a 2014-es annektálás előtt is jelen volt a félszigeten egy lányvállalata révén. A Krím Oroszországhoz csatolása után azonban a nyugati szankciók miatt a leánycég működése ellehetetlenült. 2017-ben a bank vezetője, German Gref azt mondta, hogy krími iroda működése az addigi formában egyre nehezebb.

Hadigazdaság Oroszországban: a zuhanórepülés mellett átalakulás is zajlik

Egyelőre nem roppantották meg a szankciók az orosz gazdaságot – az energiaexport 227 milliárd dollárra hizlalta a fizetésimérleg-többletet. A enyhébb, mint amit korábban vártak, a kibocsátás 2,5 százalékkal csökkenhetett 2022-ben.

Ezt követően a 2022 februárjában indult háború és a négy ukrán régió annektálása után a nyugati szankciókra válaszul Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította az orosz pénzintézeteket, hogy alakítsák ki a működésüket a Krím területén. Ekkor a Promsvyazbank volt az első, amelyik belépett a félszigetre és megkezdte a munkát. Az idén a legnagyobb orosz hitelintézet, a Sberbank is elkezdi a tevékenységét a félszigeten.

 

Krím-félsziget sberbank Krím
Kapcsolódó cikkek