Megkapta a szükséges hozzájárulást a japán Eisai és az amerikai Biogen közös készítménye, amely a gyártók ígérete szerint sikerrel veszi fel a harcot az Alzheimer-kórral. A gyógyszert, amelyet új néven, Leqembiként lehet majd megvásárolni, nemrég még úgy tűnt, hogy elkaszálják a hatóságok a halálesetek miatt, de végül az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, az FDA megadta a hozzájárulást a gyorsított engedélyezéshez.

Food And Drug Administration Headquarters In Maryland WHITE OAK, MD - JULY 20: A sign for the Food And Drug Administration is seen outside of the headquarters on July 20, 2020 in White Oak, Maryland. (Photo by Sarah Silbiger/Getty Images)
Fotó: Sarah Silbiger / Getty Images

Ez még nem jelent teljes rábólintást, a gyártóknak további teljes körű dokumentációt kell benyújtaniuk a szervezethez, de a Bloomberg szerint már ez a mostani döntés is azt mutatja, hogy hamarosan a páciensek is kezükbe vehetik a készítményt, amelyből az Eisai ígérete szerint 26 500 dollár, azaz közel tízmillió forint lesz egy éves adag. A hírre mindkét gyógyszercég részvénye emelkedésnek indult a tőzsdéken. 

A gyógyszer korábban Lecanemab néven futott, ám a tesztek során hárman is életüket vesztették, ami miatt vizsgálatot indítottak. Ezek eredménye feltehetően arra vezetett, hogy nem a gyógyszer okozta a haláleseteket. A gyógyszer egyébként nem nyújt teljes gyógyulást, de a tesztek szerint jelentősen, akár 27 százalékkal is lassíthatja a kór okozta hanyatlást. 

Az Egyesült Államokban több mint hatmillió alzheimeres beteget tartanak nyilván, és a számuk várhatóan még tovább emelkedik a következő évtizedekben.