Csaknem 70 milliárd forintos beruházást jelentett be a Robert Bosch Power Tool Kft. Magyarországon, amelynek keretében 2024 végéig logisztikai központot hoznak létre, illetve bővítik a kéziszerszám- és akkumulátorgyártást Mickolcon – közölte a tárca tájékoztatása szerint pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter
Fotó: Borsos Matyas / Szijjártó Péter – Facebook

A tárcavezető arról számolt be, hogy a német tulajdoni hátterű, hazánkban mintegy 20 ezer embernek munkát vállalat két fázisban megvalósuló projektjének értéke 70 milliárd forint, amihez az állam 10 milliárdos támogatást nyújt.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy 2022-ben minden nehézség ellenére 4,6 százalékos növekedést produkált a gazdaság, hat egymást követő hónapban 4,7 millió felett volt a foglalkoztatottak száma és 19 százalékos bővülést követően 142 milliárd eurót ért el a kivitel.

Emellett – mint rámutatott – 6,5 milliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországra, amelyek magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtenek. 

 

A miniszter leszögezte, hogy a Boschnak 440 leányvállalata van a világ 60 országában, így különösen nagy eredmény, hogy a magyarországi fejlesztés mellett döntöttek.

 

Kijelentette, hogy a cég beruházásai egyszerre szolgálják a kormány két célját, az újraiparosítást, illetve az elmozdulást a Made in Hungary felől az Invented in Hungary irányába.

 

A Bosch nemcsak beruházási volument hozott Magyarországra az elmúlt években több száz milliárd forint értékben, hanem beruházásaival a hazai gazdaság technológiai színvonalát is jelentős mértékben növeli

 

 – közölte.

Hozzátette, hogy hazánk az elektromos motorral működő kéziszerszámok exportjában a világranglista 8. helyén áll, az elektromos motorral hajtott kézifűrészek esetén pedig a 6.-on.

Arra is kitért, hogy Magyarországon a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, így tavaly csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom is, amely november végére elérte a 60 milliárd eurót.

Rámutatott: a hazai a világ 15. legnyitottabb gazdasága, az adja a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát, ami azt jelenti, hogy a külgazdaság alapvetően meghatározza az ország működését.