Az elmúlt évtizedekben a magyar–német gazdasági kapcsolatok a kölcsönös bizalomra és a közös munkára alapozva gyors ütemben fejlődtek, és ez mindkét ország számára komoly előnyökkel járt – hangsúlyozta Lantos Csaba energiaügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) évnyitó estjén.

LANTOS Csaba
Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszédet mond a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei évnyitó estjén Budapesten, a Magyar Zene Házában 2023. január 26-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Kiemelte: 

a Magyarországon működő német vállalatok nemcsak termelnek az országban, hanem részévé váltak a magyar gazdaságnak.

A német–magyar gazdasági kapcsolatokban az együttműködés területei egyre bővülnek, a hagyományosan sikeres ágazatok mellett kiterjednek a hadiiparra, az energetikára, ezen belül a kutatás-fejlesztés új területeire is – mondta el a miniszter.

Lantos Csaba a DUIHK megalakulásának 30 éves jubileumára utalva úgy fogalmazott, hogy a német cégek hozzájárultak az ország fejlődéséhez, a magyar gazdaság megerősödéséhez.

Beszédében a miniszter felidézte, hogy a koronavírus-járvány előtt a magyar gazdaság teljesítménye kimondottan erőteljes volt, ezért lehetett gyors a gazdaság újraindulása. A magyar gazdaság növekedése 2021-ben 7,1 százalékos volt, a meglévő adatok pedig 2022-ben 4 százalék körüli teljesítménynövekedést jeleznek, az idén 1,5 százalékos bővülést várnak.

Lantos Csaba szólt arról is, hogy 2022 első három negyedévében mintegy 10 ezermilliárd forint értékű beruházás valósult meg a magyar gazdaságban,

ez 8 százalékkal múlja felül a megelőző év azonos időszakának teljesítményét – mondta a miniszter. Megemlítette, hogy a hazai beruházási ráta 28 százalék körül van, szemben a 22 százalékos uniós átlaggal, a beruházásokban élen jár az autóipar. 

LANTOS Csaba
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Lantos Csaba kitért arra is, hogy az orosz–ukrán háború árnyékot vet a folyamatokra, Európa gazdaságait fenyegeti. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhúzódó háború és az súlyos veszélyeket hordoz. Magyarország energiaszámlája jelentősen nőtt, ezért a kormány úgy döntött, hogy négyszeresére emeli a Rezsivédelmi Alap forrásait.

Lantos Csaba beszédében hangsúlyozta, hogy Németország meghatározó szövetségese és stratégiai partnere Magyarországnak, 

2021-ben a teljes külkereskedelmi forgalmának egynegyedét bonyolította Németországgal, 

ez az érték 11 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A növekedés 2022-ben is folytatódott, az első tíz hónapban a teljes áruforgalom 2021 azonos időszakához képest 13 százalékkal, 56 milliárd euróra emelkedett. A Németországból érkező közvetlen tőkebefektetések állománya 2020-ban 17,5 milliárd eurót, a teljes magyar FDI-állomány mintegy ötödét tette ki.

Ismertette, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 2020-ban mintegy 2400 német vállalat több mint 200 ezer munkavállalót foglalkoztatott Magyarországon.

Kormányzati támogatással 2014 és 2021 között 158 német befektetőhöz köthető projekt valósult meg, amelyek összesen több mint 30 ezer munkahelyet hoztak létre.