Az Airbus főrészvényes kíván lenni a francia Atos informatikai konszern kiszervezni tervezett érdekeltségében, az Evidian vállalatban – jelentette be csütörtökön a francia repülőgépgyártó konszern.

Az Airbus 29,9 százalékos részesedést kíván szerezni az Evidian vállalatban, egy 30 százalékos ajánlat a teljes vállalat felvásárlására tett kötelező érvényű ajánlatnak minősülne. 

Illescas,,Spain,-,February,16,,2019:,Airbus,Logo,On,Airbus ILLESCAS, SPAIN - FEBRUARY 16, 2019: Airbus logo on Airbus building. Airbus is a European aerospace corporation
Fotó: Manuel Esteban

A kínált vételárat nem hozták nyilvánosságra. Az Atos 7 milliárd euróra tartja az Evidian piaci tőkeértékét 3 milliárd eurós adósságával együtt. Ebből az értékelésből kiindulva az Evidian csaknem 30 százalékos tulajdonrésze 1,2 milliárd dollár lenne.

Ha az akvizíció megvalósul, az beleszólást enged az Airbusnak az Atos kulcsfontosságú működési területeibe, a kiberbiztonsági és a szuperszámítógépek üzletágba.

Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója szerint a repülőgép- és űrtechnológiai iparban egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a big data, a rendszerinterfész-technológia és a nagy teljesítményű számítástechnika. 

A rengeteg egymást kiegészítő tevékenység miatt hatalmas szinergikus előnyt kínál az Evidian működési területe

– emelte ki az Airbus eredménybeszámolójának ismertetése alkalmából rendezett sajtókonferencián.

A francia kormányzati szerveket és a hadsereget a legnagyobb ügyfelei között tudó Atos a nagy európai ipari csoport befektetésével beruházási forrásokhoz jutna tevékenységi körei kiszervezéséhez egy súlyos veszteségekkel és nagy részvényárfolyam-ingadozással terhelt időszakot követően.

A tervezett nagy léptékű együttműködés megalapozná az Evidian ágazati jelentőségének további erősödését, garantálná a technológiai szuverenitás megteremtését mind Franciaországban, mind Európában olyan kulcsfontosságú területeken, mint a fejlett számítástechnika, a kiberbiztonság és a digitalizáció

– mondta Bertrand Meunier, az Atos vezérigazgatója.

Az Atos látja el a francia hadsereg és a titkosszolgálatok kommunikációs feladatait, szervereket és szuperszámítógépeket gyárt hatalmas adatmennyiségek feldolgozásához kutatási és mesterségesintelligencia-fejlesztési célokra.

Rekordévet zárt és élénkülő keresletre számít az Airbus

Bővülő bevételek mellett minimálisan emelkedő eredményt jelentett a tavalyi évről az Airbus, amely így is ötödével emeli az osztalékot.