Miközben a kínai TikTokot sok országban nemzetbiztonsági problémának tekintik, testvéralkalmazása, a CapCut videószerkesztő egyre gyorsabban terjed, az adatkezelési problémák pedig ennél az appnál is megjelennek – írta a The Wall Street Journal.

ByteDance, The Owner Of TikTok In Beijing
BEIJING, CHINA - AUGUST 04: General view outside the Chinese technology company ByteDance Ltd.'s office on August 04, 2020 in Beijing, China. ByteDance owns video-sharing social networking service TikTok. The President of the United States Donald Trump is threatening and planning to ban the popular video sharing app TikTok from the US because of the security risk. Microsoft is interested in purchasing the TikTok platform in the United States. (Photo by Emmanuel Wong/Getty Images)
Fotó: Emmanuel Wong / Getty Images

A kínai ByteDance tulajdonában lévő CapCut az egyik leggyorsabban terjedő alkalmazás a világon, és az utóbbi hetekben többen töltötték le, mint a TikTokot, a vállalat legfontosabb termékét.

A 2020-ban elindított app sikeresen meglovagolta a rövidvideó-őrületet, és a sanghaji székhelyű Diandian adatkövető szerint ma már több mint 200 millió aktív felhasználóval rendelkezik.

A CapCut népszerűsége nem véletlen: az egyébként időigényes videószerkesztést leegyszerűsíti, sablonjai, vizuális effektjei és az alkalmazás által kínált zenék segítségével pedig gyorsan professzionálisnak tűnő munkát lehet végezni. Ráadásul a vállalat nemrég bejelentette, hogy hamarosan mesterséges intelligencia segítségével akarja tökéletesíteni a programot, hogy megkönnyítsék a tartalomkészítők munkáját.

Az elmúlt egy évben a TikTokon kívül az Instagram, a YouTube és a Facebook platformjain is megjelentek a rövid videók, így az ezeket használók körében is népszerű lehet a kínai videószerkesztő, amellyel többórányi monoton munkát pár gombnyomással ki lehet váltani. A kényelemért azonban lehet, hogy fel kell áldozni a magánéletünket.

A TikTokhoz hasonlóan a CapCutnál sem ismert, hogy a kínai kormánynak mekkora hozzáférése van a felhasználók adataihoz 

– már több nyugati kormány is kifejezte az aggodalmát, hogy a Kínai Kommunista Párt ezeket kémkedésre vagy a lakosság befolyásolására tudná felhasználni.

Eszközszoftverként a CapCut eddig nagyrészt elkerülte a hatósági ellenőrzést és a média figyelmét is, ám az adatbiztonsági probléma így is erős. Az app adatvédelmi szabályzatában azt írja, hogy a szolgáltatásokhoz olyan tartalmakat gyűjt, mint a feltöltött fényképek és videók, valamint a felhasználók adatai, köztük a tartózkodási helyük, nemük és születésnapjuk.

A TikTok algoritmusai a felhasználók szokásait és az általuk feltöltött videókat is elemzik, de a CapCut is hasonló képet tud alkotni azokról, akik letöltik. Számos biztonsági szakértő szerint reális a veszélye, hogy az önként megadott adatok a kínai kormány kezébe kerülnek.

TikTok App  Illustration
A TikTok a világ leggyorsabban növekvő közösségi médiája.
Fotó: Sutterstock

A ByteDance korábban közölte, hogy az általuk megszerzett adatokat biztonságosan, az Egyesült Államokban és Szingapúrban tárolják, ezekhez pedig a kínai kormány nem tud hozzáférni. Igaz, a TikTok is hasonló védelemmel rendelkezik, de ez nem nyugtatta meg a hatóságokat, és az alkalmazás ellen tiltások, korlátozások és vizsgálatok is indultak, ugyanis állítólag a tulajdonos újságírókat figyeltetett meg Amerikában.

A CapCut dinamikus növekedésével azonban az ellenőrző szervek figyelmét is magára vonja, a nemzetbiztonsági és adatvédelmi kérdések pedig itt is fel fognak merülni.

A több mint egymilliárd aktív felhasználóval rendelkező TikTokhoz képest a ByteDance videószerkesztője aprónak tűnhet, ám 2022-ben az előző évihez képest 43 százalékkal többen töltötték le, s már több mint 400 millióan használják. Ágazati szakértők szerint az általa nyújtott szolgáltatások további növekedést hoznak a közeljövőben, főleg a tartalomkészítők körében.

Egyelőre a CapCut kevésbé jövedelmező, mint a népszerűbb testvéralkalmazása, azonban a kínai vállalat azt tervezi, hogy hamarosan fizetős szolgáltatásokat vezetnének be, például a tárhelyekért vagy a különböző funkciókért és effektekért díjat kérhetnek. Igaz, más szerkesztői szoftvereknél ez a lépés katasztrofálisnak bizonyult, de a CapCut hatalmas felhasználói bázisa még így is kitarthat az alkalmazás mellett.