Új-Zéland megtiltja a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok-alkalmazás használatát a törvényhozás képviselőinek és dolgozóinak informatikai eszközein, követve más nyugati országok döntését – közölte egy helyi parlamenti tisztviselő pénteken.

Two,White,Teenage,Girls,Shoot,A,Viral,Video,On,Their
Fotó: Shutterstock

Rafael Gonzalez-Montero elmondta, a tilalom minden olyan készüléket érint, amely hozzáfér a parlamenti hálózathoz. 

A korlátozás március 31-én lép hatályba.

A nyilatkozó szerint a kockázatok elfogadhatatlanok a jelenlegi új-zélandi parlamenti környezetben. Hozzátette,

a döntést saját szakértői elemzésünk alapján hoztuk meg, miután megvitattuk a kormányban és nemzetközi szinten dolgozó kollégáinkkal.

Új-Zéland ezzel többek között Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok nyomdokaiba lép, amelyek az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok miatt már megtiltották a TikTok használatát a kormányzati eszközökön. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szintén megtiltotta az alkalmazás használatát munkatársainak.  

Franciaországban is fontolgatják a TikTok használatának megtiltását a kormányzati dolgozóknak

Egyre szélesebb körben terjed a gyakorlat.

A TikTok elleni globális fellépés Indiában kezdődött 2020-ban. A videómegosztó a Kínával közös határon történt halálos összecsapások után került fel a tiltott alkalmazások listájára, Újdelhi akkor arra hivatkozott, hogy a szuverenitását védi.

Ugyanabban az évben Donald Trump volt amerikai elnök azzal vádolta meg a TikTokot, hogy Peking kémkedésre használja.

A TikTok elismerte, hogy anyavállalata, a ByteDance Kínában dolgozó alkalmazottai hozzáfértek az amerikaiak fiókinformációkhoz, de mindig is tagadta, hogy átadta volna az adatokat a hatóságoknak.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy teljesen kitiltja az alkalmazást az országból, ha az nem szakít a kínai tulajdonosi háttérrel.