Egyértelmű üzenetet kapott Washingtontól a TikTok videómegosztó portál tulajdonosa, a ByteDance: vagy szakítanak a kínai tulajdonosi háttérrel, vagy betiltják a szolgáltatás használatát az Egyesült Államok területén. Az amerikai felhasználók érzékeny adatait kezelő ByteDance ugyanis súlyos nemzetbiztonsági problémát jelent, s ezt az állapotot meg kell szüntetni. A ByteDance hasonló érveléssel találkozott 2020-ban is, amikor is az újraválasztási kampányára készülő Donald Trump Kína-fóbiája ütközött ki a betiltással való fenyegetésben. 

Joe Biden amerikai elnök okostelefonján hiába keresnék a TikTok alkalmazást.
Fotó: AFP

Akkor a kínai tulajdonos gyakorlatilag belement abba, hogy az amerikai üzletágat kiszervezik és eladják, hogy a nemzetbiztonsági aggályokat orvosolják. Volt is jelentkező, elég az Oracle-re, a Microsoftra vagy a vásárlással hírbe hozott Walmart kiskereskedelmi láncra gondolni. Közben Trumpék ellen döntött egy szövetségi bíróság a betiltással való fenyegetéssel kapcsolatban, így az egész ügy háttérbe szorult. 

Ám az ügy nem jutott nyugvópontra a kormányváltás után, a TikTok alkalmazást letiltották a szövetségi felügyelet alatt álló intézmények infokommunikációs eszközeiről. A tiltáshoz eddig 30 szövetségi állam hivatalos szervei csatlakoztak, a program letörlésének határideje pedig a napokban le is jár. 

A totális betiltás a ByteDance-nek hatalmas anyagi érvágás lenne, 

és nyilvánvaló, hogy ahogy eddig, úgy ezután is az amerikai bíróságokhoz fordul üzleti tevékenységének aránytalan korlátozása miatt. A Biden-adminisztráció részére a teljes tilalom elrendelése jogi és politikai kockázatokkal jár, a szolgáltatás ugyanis rendkívül népszerű a tengerentúlon, főleg a fiatalok körében. Ők pedig nem aggódnak túlságosan az adataik miatt, ahogy azt az online térben tavaly elkövetett 10 milliárd dollár feletti csalások amerikai áldozatai a saját bőrükön megtapasztalhatták.

 

A ByteDance tulajdonában lévő TikTok több mint 100 millió amerikai felhasználóval rendelkezik, így van miért aggódni a kémkedésre mindig hajlamos kínaiak adatkezelési gyakorlata kapcsán. Bár a ByteDance számos esetben cáfolta szoros pekingi kötődését, az ilyen megnyilvánulások nemigen hatják meg az amerikaiakat. Az ügy rendezését Joe Biden elnök a hivatalnokaira bízta, most először azonban ő is 

nyíltan a TikTok betiltásával fenyegetett, ha a tulajdonosi háttér nem válik teljesen átláthatóvá és (kommunista) „pártsemlegessé”.

A The Wall Street Journal által nyilvánosságra hozott elnöki üzenetet megerősítette a Reuters érdeklődésére Brooke Oberwetter, a TikTok szóvivője, hozzátéve, hogy anyacégüket erről a napokban az Egyesült Államokban történő külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottság (CFIUS) értesítette, amely már 2020 őszén is azt javasolta, hogy a ByteDance váljon meg a TikToktól. 

Oberwetter újfent emlékeztetett arra, hogy az egyetlen tőzsdén sem jegyzett ByteDance 60 százalékban globális befektetők tulajdonában van, míg az alapítók és az alkalmazottak 20-20 százalékos részesedéssel rendelkeznek benne. A szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági aggályokat egy tulajdonosváltással nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni, bár ezt a véleményét nem osztják Washingtonban, ahol a TikTokot irányító Shou Zi Chew-nak jövő héten van jelenése, hogy megvédje a mundér becsületét a kongresszus illetékes bizottsága előtt. 

Kérdés az is, hogy Peking nyíltan állást foglal-e a TikTok elidegenítése ügyében. 

Ha ezt megteszi és megtiltja, az szakértők szerint annak a beismerése lenne, hogy van köze a vállalathoz. Ha sorsára hagyja, azzal a gyengeség látszatát kelti, hogy Washingtonból „csak úgy” be tudnak avatkozni egy kínai társaság életébe. Noha a TikTok következetesen cáfolja a kémkedéssel kapcsolatos gyanút, és a CFIUS-szal egyeztetetten az utóbbi két évben másfél milliárd dollárt költött adatvédelmi rendszerének biztonságosabbá tételére, ez nem hatotta meg az amerikai hatóságokat, az utóbbiak azonban – ahogy az 5G-s mobilhálózat-fejlesztésekből kémkedés gyanújával kizárt Huawei esetében – most sem terítik ki a kártyáikat.

TikTok
Az amerikai kormányhivatalok gépeiről töröltetik a kémkedésre is alkalmasnak tartott programot.
Fotó: Anadolu Agency

Az amerikai szövetségi és állami szintű korlátozás korántsem egyedüli a világban, az Európai Parlament, az Európai Bizottság és Kanada hivatalos szerveinek eszközeiről sem lehet hozzáférni a TikTok alkalmazáshoz. 

India 2020-tól tokkal-vonóval betiltotta a TikTokot és tucatnyi más kínai fejlesztésű, kémkedésre lehetőséget biztosító applikációt. 

Afganisztánban a tálibok a kiskorúak szellemi megrontásával vádolják a TikTokot, de betiltását hivatalosan még nem rendelték el. Pakisztán a „helytelen tartalmak” miatt immár négyszer tiltotta be az alkalmazást, amely november óta ismét működhet az országban, amíg ismét át nem lépi a piros vonalat.

Egy hete Alexander De Croo belga miniszterelnök rendelte el a TikTok letörlését a kormányzati alkalmazottak gépeiről, saját mobiljukon viszont videózgathatnak kedvükre. Az szinte természetes, hogy Tajvan is letiltotta a TikTokot, az országban ugyanis a kínai programokkal szemben eleve bizalmatlanok a hatóságok.