A világpiac majdnem kétharmadát ellenőrzi az a négy európai központú illat- és aromagyártó cég, amelyek ellen az árak közös manipulálásának gyanújával indult vizsgálat.

23 October 2018, Lower Saxony, Holzminden: Carolin Düker, a Symrise AG employee, works in a laboratory with fragrance raw materials. Symrise AG is one of the world's leading suppliers of fragrances and flavors.
Fotó: Swen Pförtner / Getty Images

A cégek a svájci versenyhatóság, a Comco közlése szerint a helyi Givaudan és Firmenich – az utóbbi épp egyesülőben van a holland DSM-mel –, az amerikai International Flavors & Fragrances (IFF) és a német Symrise.

A vizsgálat által megcélzott cégek többek közt olyan brandeknek szállítanak, mint a Calvin Klein vagy a Hugo Boss, és ők állítják elő például a Procter & Gamble vagy a Colgate-Palmolive által gyártott termékek illatát is – írta a Reuters.   

A Symrise szerdán közölte, hogy 12 százalékos a részesedése az illatok, ízek, aromák és kozmetikai összetevők világpiacán. A Givaudan, az IFF és a Firmenich 18, 22, illetve 11 százalékos részesedéssel rendelkezik. Csak az illatpiac globálisan 39 milliárd euró éves forgalmú, amelyből a német cég 13,2 százalékkal részesedik.

Az első hír a kartellvizsgálatról kedd este érkezett, akkor még csak a Givaudantól, majd a svájci hatóság megnevezte mind a négy érintett céget, amelyek a gyanú szerint „egyeztették az árpolitikájukat, eltiltották a versenytársaikat bizonyos ügyfelek kiszolgálásától, és korlátozták bizonyos illatok előállítását”.

A Symrise a Handelsblatt jelentése szerint szerdán, az eredményeit ismertető sajtótájékoztatón ismerte el, hogy előző nap holzmindeni központját is átvizsgálták. A vizsgálatot az európai trösztellenes hatóság és a Comco végzi, és a Symrise ellen is az a gyanú, hogy illegális ármegállapodásokra lépett a versenytársaival – írta a német lap. A Comco arról számolt be, hogy számos rajtaütést hajtott végre, együttműködésben az uniós hatósággal, illetve az amerikai és a brit versenyfelügyeletekkel. A Firmenich szerint franciaországi, svájci és brit irodáiban is volt előre bejelentetlen vizsgálat.

A Symrise részvényei 2,6 százalékot estek kora délutánra, bár a cég vezérigazgatója közölte, hogy inkább csak tanúként szerepelnek a vizsgálatban. Az EU versenytörvényét megszegőkre kiszabható bírság felső határa a globális bevétel 10 százaléka. Az Európai Bizottság közleménye szerint a vizsgálat befejezésére nincs határidő.