Tavaly 186 ezer járat ellenőrzése során csaknem 12 500 esetben találkoztak szabálytalanul közlekedő utassal a Volánbusz ellenőrei, és 98 millió forint pótdíjat szabtak. A büntetésekre főleg amiatt kerül sor, mert az utas fizetés után nem veszi át a menetjegyet, nem tudja igazolni az igénybe vett kedvezményre való jogosultságát, lejárt a kedvezménye vagy érvénytelen igazolvánnyal (diák-, hatósági igazolvány, ellátottak utalványa) veszi igénybe azt, illetve a kiemelten kedvezményes bérletét nem a megfelelő viszonylaton használja.

Volánbusz, utazás, pótdíj, bírság
Újabb rossz hír az utasoknak: nagyot drágulnak a buszos pótdíjak.
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Szerdai közleményében a fenti esetekben érintettek számára rossz hírt közölt a busztársaság. Az április elsejétől életbe lépő üzletszabályzata szerint

a pótdíj összege 30 napon belüli fizetés esetén 8 ezer forintról 25 ezerre, 30 napon túli teljesítés esetén 12 ezer forintról 50 ezerre emelkedik.

A meglévő, érvényes utazási igazolvány utólagos, 15 napon belüli bemutatásának költsége 1300 forintról 2500-ra emelkedik.

Újdonság, hogy aki 3 munkanapon belül teljesíti befizetési kötelezettségét, annak áprilistól a 25 ezer forint helyett csupán 12 ezres pótdíjat kell megfizetni.

A három munkanapon belüli befizetés teljesíthető személyesen az autóbusz-állomások elővételi pénztáraiban, nyitvatartási idő alatt, az ellenőrzéskor átadott tanúsítvány, illetve a pótdíjcsekk segítségével, valamint banki átutalással a Volánbusz Zrt. 10201006-50081060-00000000 számú pótdíjszámlájára.

Az utalás során a befizetés beazonosíthatósága érdekében a közlemény rovatban elsőként a tanúsítvány azonosítóját, majd a pótdíjazott nevét kell feltüntetni. Amennyiben a közleményben feltüntetett adatok hiányosak, emiatt a befizetés nem azonosítható, az összeget a társaság visszautalja, ám ezt követően már nincs lehetőség a kedvezményes pótdíj megfizetésére.

Ha valaki nem él a 3 munkanapon belüli befizetés lehetőségével, illetve nem tesz eleget az utólagos bemutatási kötelezettségnek, annak a pót- és viteldíj befizetését az ellenőrzéskor kiállított készpénzátutalási megbízásokon vagy banki átutalással kell teljesítenie.

Aki 30 napon túl sem teljesíti fizetési kötelezettségét, annak a társaság felszólítást küld, majd fizetési meghagyást, illetve végrehajtást indít a tartozás beszedése érdekében.

A Volánbusz a közleményét azzal zárja, hogy feladatainak magas szintű elvégzéséhez elengedhetetlen a jogos bevételeinek beszedése. Azonban kiemelték, sokkal jobban megéri jegyet vagy bérletet vásárolni, mint bliccelni, mivel a pótdíj összege a viteldíj sokszorosát is kiteheti.

Ordibálás, száguldás, sz*rtelepezés: a BKV szépen elmagyarázta, miért bunkó a buszsofőr

Újabb panasz érkezett a 200E reptéri járat buszsofőrjére, aki a BKV szerint csak a barátjával viccelődött, miközben az egyik megálló környékét szidta, és teljesen normális, ha késés esetén az utasokkal üvöltözik, majd száguldozni kezd.