Pénzspórolási módszerekről videókat készítő amerikai TikTok-felhasználó magyarázta el, hogyan igényelhető némi pénz vissza az IKEA-tól – írja az Insider.

Fotó: Robyn Beck / AFP

Ha hozzám hasonlóan 2017. október 18. és 2019. december 31. között bármikor vettél IKEA-bútort, akkor figyelj, mert segítek neked, hogy a következő öt percben 30-60 dolcsit keress

– mondta a videójában a Yourrichbff nevű TikTok-felhasználó. 

Az IKEA 2019-ben megsértette a 2003-as tisztességes és pontos hitelműveletekről szóló törvényt (Fair and Accurate Credit Transactions Act), ugyanis a vásárlók bank- és hitelkártyaszámának utolsó öt számjegyénél többet nyomtatott a nyugtákra

– hívta fel a figyelmet az április 2-án közzétett videóban Vivian. Bár az IKEA határozottan tagadta a felelősséget vagy azt, hogy hibát követett volna el, a vállalat beleegyezett egy 24 millió dolláros egyezségbe – szerepel az iratokban.

Az egyezség értelmében azok 

a személyek, akik az érintett időszakban valamelyik amerikai IKEA-ban vásároltak, visszakérhetik a svéd cégtől a megvásárolt termék árát, ha a vásárláshoz bankkártyát vagy hitelkártyát használtak, és a kapott nyugtán szerepel a használt kártya első hat és utolsó négy számjegye. 

Az igényeket május 4-ig kell benyújtani, a vásárlóknak kifizetett végső összeg pedig attól függ, hányan élnek a lehetőséggel. A videót megosztó tiktokker rendkívül népszerű a pénzügyi tanácsokat videóival, a legnézettebbre eddig 3,1 millióan kattintottak.

Mert nem csak enni kell: az IKEA is döntött, sorra csökkenti az árakat

Az IKEA is beszállt a kiskereskedelmi láncok árháborújába: a „Csökkentjük az árakat, ahol csak lehet” oldalon 79 terméket sorol fel, amelyekhez olcsóbban lehet hozzájutni, a többségükhöz háromezer forinttal, de találni 40 ezer forintos különbséget is.