BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
OpenAI - Dall.E 2 - ChatGPT  Illustration
OpenAI ChatGPT seen on mobile with AI Brain seen on screen. on 22 January 2023 in Brussels, Belgium. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)

Szintet lépett a ChatGPT, minden téren hatalmasat fejlődött a mesterséges intelligencia

A GPT-4 modell akár 25 ezer karakteres szöveget is képes generálni, a vizsgákat pedig már kisujjból rázza ki.

Megérkezett a ChatGPT legfrissebb verziója, amely már a GPT-4 nyelvi modellt használja fel működése során.

OpenAI - Dall.E 2 - ChatGPT  Illustration
OpenAI ChatGPT seen on mobile with AI Brain seen on screen. on 22 January 2023 in Brussels, Belgium. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az új verzió minden tekintetben kilométereket ver a GPT-3.5-ös modellre: míg az előd a szabványosított vizsgafeladatok megoldása során csupán az emberi vizsgázók 10 százalékát tudta maga alá gyűrni, az új verzió már 90 százalékot képes lenyomni. Emellett a GTP-4 akár 25 ezer szavas esszéket is képes pillanatok alatt létrehozni, az összes fontosabb programozási nyelven képes kódot írni, és ami a legnagyobb újítás elődjéhez képest, már képeket is tud értelmezni. 

A ChatGPT ezentúl akár egy lefotózott pénzügyi jelentést is képes lesz feldolgozni, összefoglalni, egyszerűsíteni, sőt, jelentést is írni belőle mások számára.

Utóbbi funkció különösen a munkahelyi használat során lehet hasznos a feletteseknek való beszámolók készítése során. És hogy mindezt akár titokban is csinálhassák a munkavállalók, a mesterséges intelligenciát meg lehet kérni, hogy egy adott stílusban generálja le az adott levelet, jelentést vagy szöveget, végletekig személyre szabva a végleges anyag megjelenését. 

A GPT-4 azonban nemcsak a szöveget tartalmazó képeket képes értelmezni, de akár egy tájképet vagy egy festményt is: körül tudja írni a tartalmukat, akár egészen apró részletekbe menően.

Az új mesterséges intelligencia a Bing keresőben már elérhetővé is vált.

Sam Altman, az MI-t fejlesztő OpenAI vezérigazgatója elmondta: a ChatGPT új verziója még mindig nem tökéletes, még mindig limitált képeségekkel rendelkezik, és személyes véleménye szerint első használatra sokkal jobbnak tűnik, mint amire képes.

A GPT-4 azonban Altman visszafogottsága ellenére is minden tekintetben lenyűgöző: egy felhasználó Twitteren osztotta meg, hogy a jegyzetfüzetében lévő, kézzel írott, végtelenül egyszerű weboldaltervet pillanatok alatt valósággá változtatta és leprogramozta a mesterséges intelligencia – az eredményt pedig alább láthatjuk:

A GPT-4 mindezen túl elődjéhez képest 40 százalékkal kevesebbet hallucinál, azaz talál ki nem valós tényeket, illetve 82 százalékkal kevésbé valószínű, hogy bizonyos szerepjátékokon keresztül bele lehet vinni olyan információk megosztásába, amelyeket a tervezői megtiltottak neki – ez utóbbi jelenség ugyanis roppantul sokszor esett meg eddig.

A GPT-4-es modell egyelőre még csak a fizetős ChatGPT+ felhasználóknak érhető el, illetve azok számára, akik rajta vannak a Bing idevágó várólistáján.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.