Pünkösdkor változik a MÁV-Volán csoporthoz tartozó társaságok közlekedési rendje. A vonatok május 28-án vasárnap az ünnepnapra, 29-én hétfőn a vasárnapra, 30-án kedden már a munkanapokra érvényes menetrend szerint közlekednek. Erősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV-applikációban.

Fotó: Móricz Sabján Simon

A kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően. Nagyon sokan tervezik ilyenkor az utazásukat a Balatonhoz, emiatt a Budapest–Nagykanizsa közötti Tópart és a Budapest–Keszthely közötti Balaton InterCityk, továbbá a Budapest–Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonat is több kocsival közlekedik. 

A május közepétől érvényes előszezoni menetrend szerint már sűrűbben közlekednek a vonatok a főváros és a magyar tenger között,

valamint több járat indul oda egyes nyugat-dunántúli városokból is. Utazás előtt érdemes tájékozódni a MÁV honlapján a balatoni előszezoni közlekedésről. 

A vármegye- és országbérletet használók számára azt javasolja a közlekedési társaság, hogy a hosszú hétvégére tervezett utazásuk előtt böngésszék az Orszagberlet weboldalt, ahol külön Balaton menüpont segíti a tóhoz kirándulókat a megfelelő vonat kiválasztásában.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul: május 28-án, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, május 29-én, pünkösdhétfőn a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, május 30-án, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.