Megkapta az engedélyt, hogy megkezdje az emberkísérleteket agyimplantátumokat fejlesztő cége, a Neuralink – közölte a vállalat csütörtökön. A társaság Twitter-bejegyzése szerint az Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) engedélye fontos első lépése annak, hogy a cég technológiája sok emberen segíthessen.

Musk's Neuralink says cleared for human test of brain implants
Fotó: AFP

A tájékoztatásból az nem derül ki, hogy milyen jellegű vizsgálatokat végezhet a cél, és a kutatás célját sem közölték. 

Musk szerint az agyba ültetett csipek betegségek széles körét gyógyíthatják az autizmustól a kóros elhízásig, de a gondolattal történő webböngészést és a telepátiát is lehetővé tehetik

– írja a Reuters.

A milliárdos 2019 óta legalább négyszer számolt már be a kísérletek közelgő kezdetéről, ám 

a cég az FDA engedélyét először csak 2022 elején kérte, ám a hatóság akkor visszautasította.

Az FDA több aggályt is felvetett a Neuralinknek, az eszközben található lítiumakkumulátortól egészen a csipek drótjainak mozgásáig az agyban és az eszköz sérülésmentes kivételével kapcsolatos problémákig. Ráadásul 

a 2016-ban alapított cég számos szövetségi vizsgálattal is szembenéz.

Májusban például a törvényhozók sürgették a hatóságokat, hogy vizsgálják meg, a cég állatkísérleteit felügyelő panel összetétele nem vezetett-e hibás és elkapkodott kísérletekhez. A közlekedési minisztérium azt vizsgálja, hogy a Neuralink szállított-e illegálisan veszélyes kórokozókat a majmokból eltávolított csipeken, megfelelő óvintézkedések nélkül. A mezőgazdasági minisztérium pedig állatjóléti szabályok megsértése kapcsán nyitott aktát.

Sajtójelentések szerint a korábbi, majmokon végzett kísérletek alanyainak kétharmada elpusztult, nemegyszer szörnyű kínok között.