Állatvédők panaszt nyújtottak be agyimplantátumokkal foglalkozó cége, a Neuralink és a kísérletben résztvevő egyetem, az UC Davis ellen, mondván a kísérletek állatkínzásnak minősülnek – írja New York Post.

A Neuralink csipjei Elon Musk szerint egyszer majd lehetővé teszik, hogy hiperintelligensek legyünk és azokon is segíthet, aki lebénultak, ám az orvosok a felelős gyógyászatért által az Egyesült Államok agrárminisztériumához benyújtott panasz szerint 

az állatkísérletben résztvevő majmok szörnyű kínokon mentek keresztül a 2017 és 2020 között zajló kutatás során.

Fotó: Neuralink / AFP

Az egyikesetben a majom ujjai hiányoztak, melyet valószínűleg öncsonkítás okozhatott, ezért a kísérleti alanyt megölték. Egy másik esetben miután a majomkoponyáján lyukat fúrtak és elektródákat helyeztek az agyába, az állat véres bőrfertőzést szenvedett és eutanizálni kellett. Egy harmadik példa arról szól, hogy a csipet megkapó majom hányni, öklendezni és zihálni kezdett, majd pár nappal később a kimerültségtől összeesett. Ezt az állatot is eutanizálták. A boncolás során megállapították, hogy agyvérzést szenvedett.

Összességében 2020-ra a kísérletben résztvevő 23 majomból 15-öt kellett eutanizálni vagy halt meg más módon, és szinte mindegyik súlyos egészségügyi károkat szenvedett. Ehhez képest nem túl megnyugtató, hogy a cég hamarosan az embereken is elkezdheti a kísérleteket.