A most elinduló közös munka jól illeszkedik az egyetemünk légiipart érintő fejlesztési terveibe, különös tekintettel az innováció és a kutatás-fejlesztés területén – hangsúlyozta Kovács Levente az együttműködési szerződés aláírásakor. Az Óbudai Egyetem rektora elmondta, hogy az intézmény régóta büszkélkedhet légiipari kompetenciával, képzési programokkal, emellett jó néhány, a területhez kapcsolódó nemzetközi projektben is részt vesz.

Magnus Aircraft
repülőgép
Már készül Magyarország első tisztán elektromos repülőgépe.
Fotó: Magnus Aircraft

A piaci igényekhez igazodva egyetemünk és a Magnus Aircraft Zrt. innovatív együttműködésbe kezdett. Túrautakra alkalmas elektromos hajtású repülőgép fejlesztését, közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítását tűztük ki célul

– emelte ki Kovács Levente.

A vezető szerint az egyetem már eddig is jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy növelje a légiipar elvárásaihoz illeszkedő mérnöki kompetenciákat. A felsőoktatási intézmény és a vállalat között korábban megkötött szándéknyilatkozatot követően komplett projektmegvalósítási szerződést írtak alá, amelyben a konkrét célok megfogalmazása mellett a feladatokat, a hatásköröket és finanszírozási pontokat is kijelölték.

Az eFusion repült órára vetített üzemeltetési költsége töredéke más oktatógépeknek, így a légi járműgyártás mellett a pilótaoktatást is alapjaiban reformálja meg.

Az új típusú gép létrehozása érdekében az egyetem az úgynevezett hajtáslánc (a repülő hajtását biztosító rendszer) tervezésével vesz részt – mutatta be Molnár András általános rektorhelyettes.

Repülőjegy-drágulással köszön be a jövő kerozinja

A fenntartható, klímabarát üzemanyagok előállítására komplett iparág fejlődik ki, előbb azonban azt is érdemes tisztázni, hogy ki fizeti a meglehetősen borsos számlát, az állam és az állampolgár mennyivel szálljon be.

A Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója szerint az elektromos repülőgép a fenntartható közlekedés új lehetőségeit nyitja meg azoknak, akik a légi közlekedést használják a rövid és közepes távú utazásokhoz.

Elkötelezettek vagyunk a fenntartható légi közlekedés magyarországi megteremtése és ismertté tétele mellett. Ennek érdekében kezdünk közös kutatás-fejlesztési projektekbe

– nyilatkozta Boros László.

Magnus Aircraft
Az eFusion repülő üzemeltetési költsége töredéke más oktatógépekének.
Fotó: Magnus Aircraft

A környezetkímélő, tisztán elektromos hajtású, kétüléses könnyű repülőgép, az eFusion lesz Magyarország első típustanúsított, teljesen elektromos hajtásrendszerrel felszerelt repülője. A Fusion 212 szénszállal erősített kompozitból készül a Magnus Aircraft Zrt. pécs-pogányi üzemében.