Belső információk szerint a QatarEnergy csütörtökön hosszú távú szerződést ír alá cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról egy ázsiai vállalattal – írta a Reuters.

DOHA, QATAR - 16 February 2023: View of Qatar Petroleum District which is designed to be a complex of 10 state-of-the-art high rise buildings which will serve as the headquarters of Qatar Petroleum
A QatarEnergy székháza Dohában.
Fotó: Shutterstock

Az üzlet egy lesz a sok közül, amit az idén kötnek, mivel a nagy LNG-termelő stabil bevételeket akar biztosítani az úgynevezett északi mező bővítési projektjéhez, amellyel az ország földgáz-infrastruktúráját akarják felfejleszteni.

Az LNG-ért folyó verseny tavaly, az orosz–ukrán háború kirobbanása után erősödött fel, különösen Európában, amely ellátásának közel 40 százalékát az orosz vezetékes gáz biztosította, az elzárása után pedig sürgősen pótolnia kellett az importot.

Az ázsiai országok azonban sokkal kényelmesebb helyzetből ülhetnek a tárgyalóasztalhoz, és kifejezetten hosszú távú értékesítési és vásárlási szerződésekről akarnak megegyezni. A katari termelésbővítési projektnek is ők voltak a nagy győztesei, amely több mint 60 százalékkal növeli az ország cseppfolyósítási kapacitását.

A kétfázisú terv 2027-re évi 126 millió tonnára növeli Katar cseppfolyósítási kapacitását, a korábbi 77 millióról.

Katar első ázsiai megállapodása a Sinopeckel volt, egy hosszú távú, 27 évre kötött, évi 4 millió tonna szállítására vonatkozó szerződés, ezt követően a kínai állami tulajdonban lévő kínai vállalat 5 százalékos részesedést szerzett a bővítési projektben is.

Katar már most is a világ első számú LNG-exportőre, és az északi mező bővítési projektje tovább erősíti ezt a pozíciót és hozzájárul a globális gázellátás hosszú távú biztosításához.

Hatalmas a kereslet az LNG iránt, és év végére várhatóan az összes szerződésünket meg tudjuk kötni, amely az északi bővítésből befolyó gázra vonatkozna. A legfontosabb célunk, hogy hosszú távú, stabil partnereket találjunk, ezért is próbálunk meg Ázsiában terjeszkedni

– mondta Saad al-Kaabi, a QatarEnergy vezetője.

Az északi mező a világ legnagyobb gázmezőjének része, amelyen Katar osztozik Iránnal, és a saját részét Déli Parsnak nevezi.

Katari földgáz vásárlásáról állapodott meg Orbán Viktor Dohában

A magyar és a katari gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Orbán Viktor és kísérete Katarban. A miniszterelnök közleményében fejtette ki, hogy Katar mennyire fontos gazdasági partner Európa számára. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is Orbán Viktorral tartott, és a dohai gazdasági miniszterrel egyeztetett.