A TotalEnergies megállapodott az iraki kormánnyal egy régóta halogatott 27 milliárd dolláros energiaprojektről – közölte a francia olajipari nagyvállalat. Az egyezség az elmúlt hónapok folyamatos tárgyalásainak az eredménye: a megbeszélések a cég vezetője, Patrick Pouyanné és a közel-keleti ország miniszterelnöke, Mohammed Sía asz-Szudáni között zajlottak.

Fire burns from a flare stack at the PCK Schwedt oil refinery, formerly owned by Rosneft PJSC and now controlled by the German government, beyond a TotalEnergies SE gas station in Schwedt, Germany, on Monday, March 20, 2023. Germany's economy will probably shrink in the first quarter of the year, according to the ZEW institute's gauge of expectations, as concerns over risks in the banking sector add to headwinds from inflation, even as the rate should decline "significantly", the Bundesbank said.
Fotó: Krisztian Bocsi / Bloomberg via Getty Images

Az eredetileg 2021-ben aláírt megállapodás értelmében a TotalEnergies 25 év alatt négy olaj-, gáz- és megújulóenergia létesítményt épít Dél-Irakban 10 milliárd dolláros kezdeti beruházással. Azonban a szerződés feltételei miatt viták alakultak ki, így az építkezés sem kezdődött meg. A felek végül hónapokon át tárgyaltak és megállapodtak abban, hogy Bagdad az eredetileg megbeszéltnél kisebb, 30 százalékos részesedést vállal a projektben, 

a TotalEnergies 45 százalékot birtokol, míg a fennmaradó 25 százalékot a QatarEnergy kapja meg.

A projekt során többek között egy gigawattos naperőmű fog épülni, amibe a szaúdi ACWA Power is beszáll, valamint a TotalEnergies olyan beruházást hajt végre, amelynek keretében tengervizet fecskendeznek az olajmezőkbe a nyersolaj kitermelésének fokozása érdekében. A Gas Growth Integrated Project (GGIP) célja a közel-keleti ország villamosenergia-ellátásának javítása és az olajkitermelés növelése az energiaválságban szenvedő országban.

A francia vállalat közölte: az iraki kormánnyal kötött megállapodás pozitív jelzés a külföldi befektetőknek. Az iraki olajügyi miniszter 2021-ben úgy fogalmazott, hogy ez a legnagyobb beruházás, amelyet egy nyugati vállalat eddig az országban megvalósított. Bagdad 2009-ben megnyitotta az ágazatot a nemzetközi olajvállalatok előtt, azonban a belső viszályok, a terrorizmus, a nehezen működő bürokrácia és az állandó kormányválságok miatt az arab ország olajtermelése napi 4,5 millió hordó körüli szinten rostokol.

A francia vállalat beruházása azonban segíthet a helyzeten, miközben a kínai cégek is erősen jelen vannak az országban. A TotalEnergies egyébként intenzíven terjeszkedik a Közel-Keleten: a szaúdi Aramco és a francia TotalEnergies közösen épít petrolkémiai létesítményt Al-Dzsubailban 11 milliárd dollár értékben, az építkezés a tervek szerint idén indul.

Extraprofitot szimatol Ukrajna, be is söpörné a világ olajcégeitől

A Politico európai hírportálnak adott interjút az ukrán energiaügyi miniszter, és elmondta, máris van olyan külföldi olajcég, amely juttatna Ukrajnának az extraprofitjából az újraépítésre, és a többiek is jobban tennék, ha ugyanígy cselekednének.