Németország legnagyobb bankja közölte, hogy hiányt fedezett fel a bank által az ukrajnai invázió előtt kibocsátott letéti igazolásokat (DR) fedező részvényekben. A papírokat Oroszországban egy másik letétkezelő bank tartotta.

Deutsche Bank London HQ Sold for £257 Million to Malaysian Firm The Deutsche Bank AG logo on Winchester House, their offices in London, UK, on Monday, March 27, 2023. Malaysian construction firm Gamuda Bhd. has bought Deutsche Bank AGs soon-to-be-vacated London office for £257 million ($315 million) in one of the Citys biggest property deals this year. Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Deutsche a hiányt azzal magyarázta, hogy Moszkva arról döntött, a befektetők a letéti igazolások egy részét helyi részvényekre válthatják. 

Az átváltás a Deutsche részvétele és felügyelete nélkül történt, és a német bank nem tudta összeegyeztetni a vállalati részvényeket a letéti jegyekkel. Ez az első alkalom, hogy egy nagy bank hivatalosan tájékoztatta a letéti igazolások tulajdonosait arról, hogy nem garantált, hogy az összes olyan részvényt megkapják, amelyre jogosultak – erről két olyan forrás beszélt a Reutersnek, akik orosz érdekeltségekkel rendelkező befektetőknek adnak tanácsot.

A DR-ek olyan, bank által kibocsátott igazolások, amelyek egy külföldi vállalat helyi tőzsdén forgalmazott részvényeit képviselik.

Tovább romlik az üzleti hangulat Németországban

Az Ifo szerint viharfelhők gyülekeznek Európa legnagyobb gazdasága felett.

Az érintett részvények közé tartoznak az Aeroflot légitársaság, az LSR Group építőipari vállalat, a Mechel bánya- és acélipari cég és a Novolipetsk Steel papírjai. A Mechel nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban a Reuters kérdéseire, a többi társaság pedig nem reagált a megkeresésre.

A nyugati szankciók és az orosz ellenintézkedések számos polgár és vállalat vagyonát megtépázták. Ezt tetőzi, hogy Moszkva 10 százalékos költségvetési hozzájárulást is elvár a külföldi cégektől, amit Washington büntetőadónak titulált. Emellett a Kreml ideiglenes ellenőrzés alá vonta több nyugati cég vagyonát. Áprilisban két európai energetikai vállalat orosz leányvállalatát is lefoglalta a külföldi gazdasági és politikai befolyás csökkentése érdekében.

Befektetői információk szerint meg mindig tetemes számú befektető rendelkezik letéti igazolásokkal Oroszországban. Ezek az érdekeltségek érintenek kis fedezeti alapokat és globális vagyonkezelőket egyaránt. 

A legtöbb befektető értéktelennek nevezte az oroszországi eszközöket, de még mindig van egy réteg, aki bízik benne, hogy ezek az érdekeltségek idővel visszaszerzik az értéküket.

A Deutsche Bank most lehetővé teszi a befektetők számára, hogy a letéti igazolásokat részvényekre cseréljék. Egyes források szerint ez az oroszországi kivonulásról szóló terv része lehet. A bank arra is felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy jobb helyzetbe kerülhetnek, ha vállalják az átváltást.

A Reuters arról írt, hogy a JP Morgan & Chase, a Citigroup és a BNY Mellon is nagyszámú letéti jeggyel rendelkezik Oroszországban. Ezek a bankok nem kívántak nyilatkozni arról, hogy észleltek-e hiányosságokat ezeknél az eszközöknél, de érdemes megemlíteni, hogy a honlapjaikon található nyilatkozatok szerint a könyveik az egyeztetéssel kapcsolatos kihívások miatt zárva vannak.

A Deutsche arról is beszámolt, hogy ha sikerül egyeztetnie a könyveit, akkor a lehetőségek szerint visszajuttatja a részvényeket a tulajdonosaikhoz. Azt azonban hozzátették, hogy 

ezeknek a részvényeknek az értéke várhatóan lényegesen alacsonyabb lesz a jelenlegi piaci árnál. 

A közleményük szerint az orosz kormány külföldi befektetések ellenőrzésével foglalkozó bizottsága előírja, hogy az ilyen részvényeket a becsült piaci értékükhöz képest legalább 50 százalékos árengedménnyel kell értékesíteni.