Az Alphabet, a Google anyavállalatának a dolgozói közül több mint százan szakszervezeti kampányt indítottak, mondván, hogy nagyobb beleszólást akarnak a vállalat működésébe, mivel attól tartanak, hogy az általuk kifejlesztett AI bevezetése után őket is le fogják építeni – írta a Bloomberg.

Munich,,Germany,-,08.,February,2023:,Google,Bard,-,Newest
Fotó: Shutterstock

A nagyjából 120 alkalmazott, akik valójában az Accenture nevű cégen keresztül dolgoznak az Alphabetnek írói, grafikusi és programozói munkakörben, közvetlenül akarnak tárgyalni a nagyvállalattal, mivel szerintük valójában ő a főnökük.

A közleményükben több fizetett szabadságot, magasabb, versenyképes bért és biztosítékot szeretnének arra, hogy a jövőben a munkakörüket nem fogják külföldre helyezni vagy algoritmusokkal helyettesíteni.

A vezetőségnek szerda délután elküldött levélben a dolgozók elmondták, hogy szerződésük négyéves időtartama alatt folyamatosan kérték, hogy a Google és az Accenture vegye figyelembe szakértelmüket és tapasztalatukat a munkájuk elvégzése során, de rendszeresen figyelmen kívül hagyták őket. Állításuk szerint nem magasan specializált munkaerőként kezelték őket, hanem egyszerű erőforrásként, és az elmúlt hónapokban hatalmas mennyiségű terhet helyeztek a vállukra.

A dolgozók elmondása szerint januárban egy szigorúan titkos projekthez vették fel őket, ahol az akkor még be nem jelentett Google Bard mesterséges intelligenciáján dolgoztak.

Az Accenture munkaügyi harca egyike a több, részben a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmak által motivált harcnak. A televíziós és filmes írók egy hónapja sztrájkolnak, védelmet követelve, többek között a számítógéppel generált kéziratok használatának korlátozását. Májusban a CNET újságírói szakszervezeti kampányt hirdettek, mondván, hogy beleszólást szeretnének a munkahelyi döntéshozatalba, „különösen akkor, amikor az automatizált technológia veszélyezteti a munkánkat és a hírnevünket”.

Míg az Alphabet még nem reagált a szakszervezet követeléseire, az Accenture bejelentette, hogy hajlandó velük tárgyalóasztalhoz ülni. A munkajogi harc azonban nem lesz könnyű, ugyanis az Egyesült Államokban a vállalatok erős védelmet élveznek a szakszervezetekkel szemben, a Google pedig kifejezetten agresszívan szokott fellépni az ilyenfajta szerveződések ellen.