Az olasz AGCM versenyfelügyeleti hatóság hétfőn közölte, hogy elfogadta a Google által javasolt kötelezettségvállalásokat, miután a technológiai óriás megígérte, hogy nem fog visszaélni a felhasználói adatkezelési piacon elfoglalt domináns szerepével. A vállalat által bevezetett átalakításoknak köszönhetően pedig lezárult az ellene indított vizsgálat is – írta a Reuters.

Konskie,,Poland,-,June,01,,2018:,Google,Ads,Website,Displayed
Fotó: Piotr Swat

A szabályozó hatóság tavaly indított vizsgálatot, miután a Hoda olasz startup panaszt tett, és azzal vádolta az Alphabetet, a Google anyavállalatát, hogy megakadályozza az amerikai cég felhasználóit abban, hogy személyes adataikat más digitális szolgáltatási platformokkal is megosszák.

A vizsgálatra válaszul a Google néhány változtatást javasolt adatmentési szolgáltatásában, hogy javítsa a felhasználók lehetőségét személyes adataik kinyerésére az Alphabet-egység szolgáltatásaiból

– olvasható a szabályozó hatóság közleményében.

Az AGCM a vizsgálatot tavaly azzal indokolta, hogy az állítólagos visszaélés korlátozhatja az adatfelhasználásra alapozott gazdasági működést más vállalatok számára, és ezzel a Google ellehetetleníti a szabad versenyt az iparágban.

A Google-t éves globális forgalmának akár 10 százalékig terjedő bírsággal fenyegették, ha bűnösnek találják a pozíciójával való visszaélésben.

A Google vállalta, hogy elérhetővé tesz egy olyan eszközt tesztelésre, amellyel más digitális szolgáltatók is hozzáférhetnének azokhoz a személyes adatokhoz, amelyeket a felhasználók a Google rendszerén keresztül generáltak.

Összességében a hatóság úgy ítélte meg, hogy a Google kötelezettségvállalásai eloszlatták az aggályokat, amely a szabad versennyel kapcsolatban merültek fel. A közeljövőben bízunk abban, hogy nagyobb lesz az együttműködés a helyi és a nemzetközi adatkezelő cégek között

– nyilatkozta az AGCM szóvivője.