A budapesti székhelyű Car Service Partner Kft. és a prágai székhelyű azonos nevű cég megfelelő engedélyek nélkül nyújthatott pénzkölcsönt Magyarországon, ezért az MNB azonnali hatállyal betiltotta a tevékenységüket – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán kiadott közleményében. A jegybank azt gyanítja, hogy a két cég 2021 márciusát követően együttesen több mint 300 esetben több száz millió forintot meghaladó értékben nyújthatott hitelt ügyfeleinek.

Lawyer,,Legal,Advisor,,Businessman,Brainstorming,Information,On,Agreement,Details,Business
Hitel- és pénzkölcsönnyújtási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet.
Fotó: Shutterstock

A társaságok használt személygépjárműveket vásároltak természetes, illetve jogi személyektől, jellemzően a gépjármű piaci értéke alatti vételáron. A megvásárolt gépjárművet a korábbi eladó részére használatra visszaadták egy havonta fizetett ellenérték – azaz foglalási díj – fejében, amely jellemzően a személygépjármű becsült értékének 5-10 százaléka volt. Az MNB szerint

a foglalási díj valójában az eladóknak kölcsönként átadott pénz használatáért felszámított kamat funkcióját töltheti be, és a gépjármű ebben a konstrukcióban egyfajta fedezetként szolgál.

Felhívták a figyelmet, hogy hitel- és pénzkölcsönnyújtási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet, a két szóban forgó társaság ilyen jogosultságokat nem szerzett be.