Az IBM bezárja a váci, tárolószervereket gyártó üzemét – írta meg a Telex. A portál információi szerint az amerikai cégcsoport ezen leányvállalata, az IBM Data Storage Systems (DSS) Kft. jogutód nélkül megszűnik. 

Az alkalmazottak nagyjából augusztus végéig tudják meg, hogy ki meddig marad, és milyen csomaggal távozhat. 

 

2017.03.30.  
IBM Magyarország Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A portál forrása szerint az IBM korrekten jár el mindenkivel, de a gyártást Mexikóba helyezi át.

A cég írásbeli válaszában jelezte:

A váci gyártólétesítményt bezárjuk, de az alkalmazottak egy részét más IBM-egységekhez irányítjuk, és otthonról fognak dolgozni.

A cég válasza szerint, mivel a vállalat éles piaci versenyben vesz részt, valamennyi telephelyük és üzleti egységük munkatársainak számát bizalmas információként kezelik.

A munkavállalók – az illetékes üzemi tanáccsal/szakszervezettel folytatott megbeszéléseknek megfelelően – olyan végkielégítési csomagban részesülnek, amely megfelel az iparági szabványoknak és a jogszabályi előírásoknak.

„A javasolt végkielégítési csomag konkrétumait nem hozzuk nyilvánosságra” – írta kérdésünkre az IBM.  

Az IBM DSS 2022-es adatai szerint 

több mint 10,5 milliárd forintos árbevétele volt a cégnek, és 448 fős létszámmal dolgozott. 

A cég a megelőző két évben még 30 milliárd forint fölötti forgalomról és milliárdos nyereségről számolt be az Opten céginformációs rendszer szerint.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy az IBM várhatóan nem tölti majd be azokat a munkaköröket, amelyekről úgy gondolja, hogy feladataikat a mesterséges intelligencia (MI) is képes lesz ellátni. Nagyjából 26 ezerre tehető a cégnél azon álláshelyek száma, amelyek közvetlenül nincsenek kapcsolatban ügyfelekkel, itt lehetőség nyílik az MI aktívabb kihasználására. A technológiai óriás az utóbbi két-három évben fókuszát a szoftverekre és a szolgáltatásokra helyezte át, ezzel párhuzamosan megszüntette vagy kiszervezte a gyengébb növekedési potenciállal bíró üzletágait. 

Hatalmas pénzeket fizet az IBM egy felhőszolgáltatásokat fejlesztő cégért

A 2007-ben alapított Apptio olyan eszközöket fejleszt, amelyek a vállalkozásokat segítik az informatikai költségvetés optimalizálásában, tervezésében és pénzügyi elemzésében. A cég 2016-ban tőzsdére ment, majd 2019-ben a Vista Equity Partners megvásárolta. Az IBM 4,6 millió dollárt fizet a cégért.